Konferencijske vijesti
StoryEditor

Lalovac: Kada uzimamo od gospodarstva moramo točno znati koji je efekt

05. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Započela je druga međunarodna konferencija o kontrolingu koju organiziraju kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider.

Konferenciju je otvorila Jasmina Očko iz Kontroling Kognoska koja je istaknula da je cilj konferencije promoviranje najbolje kontrolorske prakse i implementacija u poduzećima.

- Današnja konferencija nosi ime promjenom do uspjeha. Iskustva se dijele na konferencijama i izvan njih, a evolucija kontrolinga se događa pred našim očima. Kontroling je partner menadžemnta i moramo znati da se znanje prenosi i mora se samo implemintirati. Hrvaskom gospodarstvu treba kontroling za rast, moramo adekvatno planirati troškove, resurse istaknula je Očko.

Dodala je da uspjeh podrazumijeva dobro razvijen kontroling, te da je hrvatskom kontrolingu potrebna samo kritična masa aktivnosti kako bi se preusmjerio kontroling na pravi put.

Prisutnima se obratio ministar finacija Boris Lalovac koji je istaknuo da je sam zaljubljenik u kontroling, te smatra da se kontroling treba uvesti i u javnu upravu što mu je jedan od ciljeva.

- Vi ćete govoriti o kontrolingu u privatnom sektoru, kako bi konkurentiji, kako koristiti alate i na koji način upravljati poslovnim procesima, rashodima, prihodima. Drugim riječima kako biti bolji na tržištu. Sve što ćete čuti vezano za privatni sektor, to se može implmentirati na javnu upravu. To će nam biti nužnost u javnoj upravi već sljedeće godine. Moramo u javnu upravu uvesti jednu vrstu kontrolinga jer to donosi uštede – rekao je Lalovac.

Istaknuo je da je u tijeku sastavljanje proračuna za sljedeću godinu, te se osvrnuo na pregovore s ministrima oko njihovih želja. Državni proračun je najveće poduzeće u Hrvatskoj sa 130 miljardi kuna.

- Sada nam predstoji vidjeti bez kojih troškova možemo, bez kojih moramo, te koji su troškovi tu da pokrenu gospodarstvo. Mi smo dugo godina davali subvencije i ne znamo kakav je njihov utjecaj. Kada uzimamo od gospodarstva da bi dali subvencijama, moramo točno znati koji je efekt. Postaviti ćemo jasan proračun da se vidi gdje se svaka kuna troši i kada tako postavimo bit će učinak bolji – smatra Lalovac.

Postoje želje činovnika i one su neograničene, ali ove godine morat ćemo točno vidjeti što možemo ispuniti dodao je.

- Proračun je prije desetak godina bio duplo manji, a sada ne živimo duplo bolje. Svi bi rekli da su tada živjeli bolje. Tu bi kontoling mogao pomoći. Recimo u zdravstvu koje smo prije plaćali 12, 13 miljardi kuna, a sada 23 miljarde, a usluga nije bolja. Volio bi da sljedeći sustav bude simpoziji o najboljim praksama u javnom zdravstvu – rekao je Lalovac na kraju svojeg predavanja.

Okupljenje je pozdravila i Tatjana Kovač Klemar iz ministarstva poduzetništva i obrta koja je istaknula mjere koje su namijenjen malom i srednjem poduzetništvu, te je izrazila podršku koju im ministarstvo daje.

- Prepoznajemo kontroling kao bitnu funkciju za poboljšanje uspješnosti malog i srednjeg sektora. Kontroling ima strateški i operativni dio. Kada govorimo o strateškom dijelu mi itekako planiramo naše pokazatelje. Planiramo mjere kao poduzetnički impuls, te analiziramo što su mjere postigle – rekla je.

24. travanj 2024 12:21