Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ljuština: 4G i LTE će promijeniti mnoge industrije

26. Travanj 2013.

Mobilnost i nova generacija računarstva u oblaku u sljedećih nekoliko godina doživjet će dramatičan rast, rekao je Dejan Ljuština, direktor u konzultanstskoj kući PwC, predstavljajući tehnološke trendove na drugom danu WinDays Business konferencije.

Očekuje se da će globalno biti pet milijardi korisnika mobilnog broadbanda, jedan milijun LTE i NFC korisnika. Sve veći je broj aplikacija koje će digitalizirati brojne aktivnosti koje obavljamo. 

- 3G mreže su promijenile način na koji komuniciramo, a 4G i LTE će promijeniti mnoge industrije. Riječ je o novoj industrijskoj revoluciji koja će donijeti kvantni skok u produktivnosti – rekao je Ljuština.Računarstvo u oblacima (cloud computing) već je nekoliko godina vodeći tehnološki trend, a dosad se SaaS model (softver kao usluga) iskristalizirao kao dominantni model. Pojava koja će dominirati narednih godina su, rekao je Ljuština, ‘cloud brokeri‘. Očekuje se da će od svih aplikacija koje se prodaju globalno 80 posto njih biti u oblaku.- Sve više tvrtki je spremno svoje ključne poslovne procese prebacivati u oblak, a ta spremnost raste kada se razmišlja o horizontu od sljedećih nekoliko godina – rekao je Ljuština.

Govoreći o diskontinuitetnim inovacijama Ljuština je naveo nekoliko primjera promjena koje inovacije mogu donijeti u poslovne sustave u sljedećih pet do 10 godina. – Naša djeca vjerojatno neće koristiti novčanik kako ga mi koristimo već će imati mobilni novčanik . Mobilno zdravstvo će sve više mijenjati tradicionalni način pružanje zdravstvene usluge jer su postojeći sustavi neefikasni – rekao je Ljuština.Sektori koji će najviše koristiti nove tehnologije i trendove su maloprodaja, telekomunikacije i financijski sektor, bilo da je riječ o poboljšanju iskustava potrošača ili pronalasku novih izvora prihoda. 

Navodeći tehnologije čiji se bum očekuje u narednom razdoblju Ljuština je istaknuo NFC tehnogiju bežičnog pristupa. – Rast NFC-a će biti masivan i stvorit će prilike za cijeli sektor, a 70 posto uređaja u Americi i Europi će imati tu sposobnost . Vodafone će, primjerice, lansirati NFC u pet zemalja do ljeta - rekao je Ljuština. Zanimljivo je i što će sve automobil moći u budućnosti. General Motors planira u svoja vozila ugraditi 4G konekciju koja će omogućiti plaćanje računa na benzinskoj pumpi, paljenje grijanja i svjetala kada dolazimo kući itd.U Hrvatskoj Ljuština najviše prostora za nove tehnolgije vidi u zdrasvtvu, maloprodaji, telekomunikacijama, financijskom sektoru i turizmu. Kao jedan od ključnih faktora istaknuo je stvaranje poslovnih ekosustava i upuštanje u join-venture pothvate.

20. travanj 2024 01:34