Konferencijske vijesti
StoryEditor

Macan: Uspješne poduzetnice nisu toliko glasne kao njihovi manje uspješni muški kolege

03. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="226264,226265,226266,226267,226268"]

Na drugoj panel raspravi Liderove konferencije ’Žene u biznisu’ sudjelovali su doktorica Nela Sršen, direktorica poslovnog savjetovanja Studija 5 Irena Jolić Šimović, dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić, izvršna direktorica u tvrtki Supracontrol Ana Pavičić Kaselj, Iva Babaja iz Unexa, te jedini muškarac koji je danas sudjelovao na panel raspravama PR stručnjak Krešimir Macan.

Na okruglom stolu tijekom Liderove konferencije "Žene u biznisu"pričalo se o tome što znači pojam ’one woman brand’.

– Uspješnost brenda ovisi o vjerodostojnosti onih koji stoje iza njega. Za njegov uspjeh budite manje usmjereni na sebe, a više na ono što se događa na tržištu – poručuje ženama poduzetnicama Jolić Šimović.

– Cilj svakog poduzetnika je napraviti brend od kompanije. Ime osobe iza brenda ne smije biti važnije od brenda – tvrdi Šola.

Iva Babaja, pak, ne vjeruje u "personal brend" jer smatra da stavlja formu iznad sadržaja. Macan vjeruje da spol ne određuje uspješnost poduzetnika, a dodaje kako često uspješne poduzetne žene nisu toliko glasne, kao njihovi manje uspješni muški kolege. Na pitanje koliko je odgoj važan za uspjeh žena u poslovnom svijetu, odgovor su pokušale dati Nela Sršen i Ana Pavičić Kaselj.

- Naš uspjeh je proizvod našeg doživljenog iskustva. Kada sam počela raditi gledali su me kao da sam se greškom našla na odjelu kirurgije, danas imam mnoštvo priznanja i ja podučavam mlade kirurge – tvrdi Sršen, te dodaje kako joj je lakše raditi sa ženskim doktorima jer puno brže shvaćaju stvari od muškaraca.

– Moj me otac uveo u obiteljski posao. Pripremao je to mjesto za muškog nasljednika, no na kraju sam ja preuzela tu funkciju. I tako sam s 13 godina ušla u poduzetničke vode. No, nakon nekog vremena razočarana situacijom u državi, odustala sam od poduzetništva, otišla raditi za državu, te sam tamo napravila neke korisne pomake glede energetske politike. Tada sam se opet vratila poduzetništvu – ispričala je svoj životni put Pavičić Kaselj.

– Uđete u poduzetništvo da budete slobodni, a na kraju uopće nemate više slobodnog vremena. No, radi se o profesiji o kojoj vrlo brzo postanete ovisan – zaključuje Gordana Nikolić.

Svoja iskustva podijelile su i dvije uspješne žene iz svijeta kulture - doktorica znanosti i direktorica kazališta Mala scena Vitomira Lončar, te glumica Zrinka Cvitešić . Lončar, isto kao Nela Sršen smatra kako je sa ženama puno lakše raditi, a kao tri glavne stvari koje su joj omogućile uspjeh u poslovnom svijetu navodi strast, upornost, te svakodnevno educiranje.

Zrinka Cvitešić je u razgovoru s moderatorom Davorom Bilmanom otkrila kako je od malih nogu na primjeru svojih roditelja naučila da mora biti multitalentirana i spremna na sve izazove koje još život donese. Istaknula je kako je filmska i kazališna industrija još uvijek većinom orijentirana na muškarce te da je uobičajeno da glumice budu manje plaćene od kolega. Uspoređujući branšu vani i kod nas kazala je kako smo u Hrvatskoj pomalo razmaženi količinom talenta i da se u inozemstvu kvaliteta puno lakše prepozna.

– Vani sve u kazalištu radi za glumca, a kod nas glumac radi za sve u kazalištu – naglasila je.

Na pitanje je li za uspjeh presudniji urođeni talent ili rad, odgovorila je kako je idealna kombinacija svega.

- Treba slušati sebe jer je promašeno biti uspješan u nečem što ne voliš i u čemu nećeš biti sretan – zaključila je Zrinka Cvitešić.

08. svibanj 2024 13:50