Konferencijske vijesti
StoryEditor

Maras: Poduzetnički impuls u punom zamahu, potpore se već odobravaju

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

U organizaciji poslovnog tjednika Lider održava se peta međunarodna konferencija o obiteljskim tvrtkama s glavnom temom kako održati obiteljski biznis.

Konferenciju je otvorio Željko Vukelić, direktor Lidera, koji je upozorio na važnost obiteljskih tvrtki za hrvatsko gospodarstvo. S njim se složio i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras koji je ponovio kako je gotovo 60 posto tvrtki u Hrvatskoj obiteljske.- Trebamo raditi na olakšavanju poslovanja za male i srednje poduzetnike kao što smo dosada radili. Smanjili smo cijenu rada za dva posto i ukinuli smo neke parafiskalne namete. To ćemo i dalje raditi te je cilj smanjiti još više opterećenje na rad. – rekao je Maras.Također je istaknuo da je poduzetnički impuls u punom zamahu i da se potpore već odobravaju. To će biti dodatan zamah malim i srednjim poduzetnicama kako bi svoje projekte mogli završiti.- Podignuli smo maksimalnu potporu na 1,4 milijuna kuna uz 50 posto participacije poduzetnika. Ali opet oni to mogu pokriti kroz kredite HBOR-a što im dodatno olakšava ulaganje – smatra Maras.Kako Hrvatska ulazi u EU s prvim danom srpnja na raspoloaganju će biti EU fondovi, a ministar Maras najavio je da želi da njegovo ministarstvo bude najuspješnije u povlačenju novaca.- Cilj nam je da povučemo 200 milijuna eura kroz projekte za koje je zaduženo ovo ministarstvo. Radimo dosta na tim projektima i radit ćemo još više jer želimo biti najuspješniji. Cilj je pokrenuti privatne investicije u malom i srednjom poduzetništvu – zaključio je svoje izlaganje Maras, te je rekao da su investitorima kroz novi zakon o investicijama mogući poticaji za nove zaposlene.Darko Liović iz HAMAG investa istaknuo je da je povećan broj jamstva u 2012. godini, te da je to znak da se hrvatsko gospodarstvo budi.- Promijenjena jamstva i novi ugovori s poslovnim bankama omogućili su nam da imamo više jamstva. Oživljamo srednje i malo gospodarstvo kroz te kredite. Naš je cilj biti spona između ideja i kapitala kako bi poduzetnici mogli ostvariti svoju ideju – rekao je Lijović, te je istaknuo da oni ne radi razliku između poduzetnika koji se odlučuju biti sami svoji šefovi iz nužde ili izazova. Također je opisao priču kako su dali jamstvo bračnom paru koji su osnovali tvrtku kako bi pokušali spasiti brak. Iako brak nisu spasili, njihova tvrtka je uspješna i ove godine će napraviti iskorak na EU tržište. Veliku ulogu u buđenju malog i srednjeg gospodarstva ima i HBOR koji nudi povoljne kredite za sve gospodarstvenike. U prošlosti su krediti bili više korišteni za obrtna sredstva, a sada je to okrenuto u korist investicija.

- Mi nudimio kredite s niskim kamatnim stopama i s dugim rokom otplate. Posebno se to odnosi na kredite namijenjene turizmu gdje je rok otplate čak do 17 godina. Na taj način s povoljnim uvjetima nudimo mogućnost da se projekti odrade do kraja – rekla je Jadranka Mršić Hebrang iz HBOR-a. Slavica Singer iz CEPOR-a istaknula je da u obiteljskom biznisu najbitnija obitelj, pa ostali suradnici, a tek na kraju dolazi novac. - Moramo raditi na promjeni one formule 30/13/3 koja kaže da samo 30 posto preživi prvu generaciju, 13 drugu, a tri posto preživi tri ili više generacije. To je stvar koja bi se trebala promijeniti, a vidjet ćemo kako će se to odvijati u Hrvatskoj jer bi sad trebalo doći do smjene generacija – rekla je Singer. Dodala je da u posljednje vrijeme postoji problem jer ima malo novih poslovnih pothvata, te je niska dinamika u poslovnim krugovima. Ana Fresl iz Projekt jednako razvoj sudionicima je objasnila što ih očekuje od EU fondova i bitnost za povlačenje sredstava.- To nije nimalo lagan proces i tu se mora paziti na svaki detalj. Možda se čini da neki natječaj nije za vas, ali to se čini samo na prvu. Morate pročitati i biti spremni. To je mukotrpni posao, ali sredstva mogu biti od velike pomoći. Također bitno je poštivati sve rokove jer su stroga pravila i bilo kakvo nepoštivanje pa makar bilo i za minutu znači automatsku diskvalifikaciju – rekla je Fresl.Istaknula je da su obje hrvatske regije među nerazvijenim, te puno više novca na raspolaganju iz strukturnih i kohezijskih fondova. Posljednje predavanje u prvom dijelu bilo je Andreja Grubišića oko prodaje i dokapitalizacije kompanije. Istaknuo je osam pitanja koje su bitne za donošenje odluka, te je upozorio poduzetnike da trebaju biti oprezni.- Odluka oko prodaje ili dokapitalizacije ne znači da ste propali ili niste uspjeli. To je normalna proces koji mora se proći – smatra Grubišić.Također istaknuo je da i u slučaju promašaja ne treba odustati već treba izvući pouku i nastaviti dalje. Upozorio je obiteljske poduzetnike da potencijalne investitore ne zanima toliko rezultat prošlosti već što im se nudi u budućnosti.

26. travanj 2024 08:48