Konferencijske vijesti
StoryEditor

Mirela Holy: U budućnosti bih voljela biti premijerka, ali ne u idućem mandatu

04. Prosinac 2014.
Piše:
Miro Soldić

Na panelu pod nazivom ‘Trebaju li žene upravljati muškim stilom?‘ održanom u sklopu Liderove konferencije ‘Žene u biznisu‘, raspravljale su kazališna redateljica Snježana Banović, vlasnica Studija Kairos Danijela Čavlović, Jadranka Ivanković iz uprave Podravke, Amelia Tomašević, profesorica na Vernu i Željka Košanski, direktorica Odjela za ljudske potencijale u Tele2.

Sve sugovornice su se složile da su najbolji lideri oni koji uspješno balansiraju muške i ženske osobine, a moglo se čuti i zanimljiva razmišljanja o tome zašto su žene nešto lošije u networkingu.

– Ne volim tu podjelu na žene i muškarce, za mene postoji samo dobar i loš menadžer, nije bitno nosi li netko visoke pete ili vojničke čizme – izjavila je Tomašević, a onda se osvrnula na zaostajanje žena u networkingu.

-Žene su ‘slabije‘ u networkingu zato što ne vide u čaši povezanost za istomišljenicima. Žena gleda kroz zasluge i kvalitetu, a ne kroz osobne odnose kao muškarci. Psihologija žena je drugačija, one vode firmu kao vlastito kućanstvo, ne riskiraju bespotrebno i ne vide firmu kao polugu moći već traže korist za svoje zaposlenike. Rekla bih da žene poštuju sve oko sebe, muškarcima su oni sami na prvom mjestu – istaknula je Tomašević, dodavši kako je pobornica čvrste hijerarhije u kompanijama, ali pod uvjetom da lideri delegiraju zadatke svojim sposobnim i kvalitetnim suradnicima.

Snježana Banović je rekla kako se svakodnevno bori protiv muško-ženskih podjela u društvu te kako je mizoginija u kulturi nešto na što je oguglala. Ipak je kao najveći problem u kulturnom sektoru apostrofirala politiku.

-Sve pada u vodu kad se umiješate u magičnu močvaru zvanu politika, a ona se svakodnevno miješa u posao kulturnjaka. Ravnateljstva kazališta većinski drže žene, ali osnovni kriterij je pogodovanje politici i sprega s politikom. Ja se ne obazirem na to, moji mandati kao lidera na svim pozicijama su kratko trajali jer se nisam slagala s politikom, ali ne gubim nadu da će se to promijeniti i da će se šansa davati stručnima i sposobnima. – naglasila je Banović, istaknuvši kako je empatija i suradnja kod žena na jednom višem profesionalnom nivou.

-Žene mogu biti odlični menadžeri ,ali ih ne propuštamo na takve pozicije – zaključila je.

Danijela Čavlović je naglasila važnost balansiranja ženskih i muških vrlina za poslovne lidere.

-Najbolji lider je onaj koji uspije izbalansirat ženske i muške principe. Intuicija je vrlo važna, ali ima tu još ženskih principa koji nam pomažu da budemo na voditeljskim pozicijama. Bez ženske strane dolazi do emocionalne hendikepiransti, a s druge strane, previše empatije kod lidera će ljudi iskorištavati. Treba biti svjestan toga i balansirati – izjavila je Čavlović, uz napomenu da žene često u nastojanju da se približe muškarcima gube svoje komparativne prednosti poput intuicije i multitaskinga.

Jadranka Ivanković također smatra kako je karakteristika dobrih lidera objedinjavanje muške i ženske energije.

-Treba se razvijati, na poticaje izvana ili svoje unutarnje. Mislim da ženama treba dosta iskustva da steknu osjećaj samopouzdanja kao muškarci, stoga nam treba potvrda i u smislu rezultata. Mi smo kao društvo na prekretnici i trebamo mijenjati tri ključne stvari: kulturu rada, stvaralaštva i poduzetništva. Imamo obavezu budućim generacijama žena otvoriti vrata – poručila je Ivanković, dodavši kako novo vrijeme traži lidere koji se ne boje okružiti najboljima.

Željka Košanski je kazala kako svi imaju potencijala za neke uspjehe, samo je pitanje iskorištavanja tih potencijala. Smatra kako prevladava trend gubitka stroge hijerarhije u tvrtkama čime se mijenja i struktura upravljanja.

-Izgrađena zdrava korporativna kultura ne ostavlja mjesta stereotipima, nema više nedostupnih šefova – zaključila je.

Gost iznenađenja konferencije bila je Andrea Andrassy koja je na duhovit način poručila kako u poslovnom svijetu ipak postoje razlike između žena i muškaraca te kako žene moraju dvostruko više raditi i dokazivati se da bi došle na istu razinu.

Zoran ima malo patrijarhalne predrasude

- Ne opterećuje se razmišljanjima o premijerskoj poziciji, uvijek sam bila projektno orijentirana i ambiciozna tako da bih u budućnosti bi voljela biti premijerka, ali ne u idućem mandatu – izjavila je predsjednica Oraha Mirela Holy na Liderovoj konferenciji ‘Žene u biznisu 2014‘.

Kazala je kako se Orah kao stranka tek gradi, a s obzirom da promoviraju održivi razvoj smatra da nije dobro da se stvari dešavaju preko noći. Istaknula je kako u karijeri nastoji što više biti objektivna, vagati plusove i minuse i ne zanositi se anketama koje im trenutno idu u prilog.

-Treba se disciplinirano držati realizacije planova, a Orah se toga prilično čvrsto drži. Nadam se da će tako biti i ubuduće. Moj dojam je da se u Hrvatskoj premalo planira, a previše stvari se događa ad hoc i zato nam je tako kako je – naglasila je Holy, dodavši kako su je u javnosti često nastojali diskreditirati jer je stajala na put raznim interesima.

Politika je polje interesa, ali kod nas se stranke ne bore za realizaciju programskih sadržaja već pobjeđuju partikularni interesi – istaknula je.

Osvrnula se i na svoj razlaz s SDP-om i rekla da joj nije žao što je pokušala pomoći ženi koja je tada već bila zaposlena u HŽ-u, ali da je odabrala pogrešan način.

-Žao mi je što se tako visoki moralni kriteriji SDP-a nisu zadržali i dalje – ironično je poručila, i dodala kako je dobila otkaz jer je zakonom o otpadu nagazila na žulj nekim interesnim skupinama.

Premijera Zorana Milanovića okarakterizirala je kao čovjeka s patrijarhalnim predrasudama, što se vidi i po broju SDP-ovih ministrica u Vladi.

-Zoran ima malo patrijarhalne predrasude i njegovo postupanje nije baš jednako prema muškarcima i ženama – izjavila je pa se dotakla generalne situacije po pitanju muško-ženskih odnosa u politici.

-Tko ima slabe argumente napada na ad hominem razini, u tome se u velikoj razini razlikuje komunikacija žena i muškaraca u politici. Naše društvo je strukturirano tako da muškarce odgaja za takav tip diskursa i tu je sigurno dio problema – istaknula je Holy, i pojasnila kako je politika zapravo presjek društva.

-Ja vrlo dobro znam što želim i dosta uspješno to i ostvarujem – rekla je i zaključila razgovor porukom da treba živjeti i pustiti druge da žive.

24. travanj 2024 22:15