Konferencijske vijesti
StoryEditor

Moderni kontroleri pravi su znanstvenici za tumačenje podataka

05. Studeni 2015.

Moderni kontroling danas, više nego ikad, ovisi o isčitavanju i pravilnom tumačenju velike količine podataka. Kontroling je ključan čimbenik za najviše instance upravljanja u kompanijama kako bi donijele prave odluke uz transparentne modele financiranja. Sažetak je to predavanja gurua kontrolinga, Petera Horvatha, glavnog govornika Treće međunarodne konferencije o kontrolingu koja se danas održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Horvath, osnivač i dopredsjednik Uprave Horvath AG, istaknuo je kako današnji moderni kontroling, u vremenu sve veće digitalzacije, podrazumjeva da su kontroleri, što u velikim što u malim tvrtkama, pravi znanstvenici za tumačenje podataka.

- Zahvaljujući modernim tehnološkim dostignućima kontrolerima se pružaju nebrojene mogućnosti poboljšanja modela za analizu, no to ujedno pretpostavlja i veliku količinu podataka koju je potrebno analizirati. To ponekad nije lako, pogotovo u velikim poduzećima, kada je dobra dijagnostička analitika proizvodnih i radnih procesa ključna za uštede i pravilno rukovođenje. Gdjekad je potrebno angažirati prave matematičare koji moraju pronaći način za pravilne procjene kretanja troškova, što postavlja legitimno pitanje hoće li nas u budućnosti takav kadar i zamijeniti - upozorio je Horvath.pozvavši prisutne da menadžerima kompanija u kojima rade prenesu kako je za poslovne procese i za njihovo planiranje od presudne važnosti korištenje svih dostupnih podataka, kako bi prema njima mogli oblikovati buduće odluke te individualne rješenja za svaku tvrtku.

Siegfried Gaenßlen, glavni Izvršni direktor ICV-a i Izvršni savjetnik NO Hansgrohe SE, prošao je put od kontrolera do predsjednika Uprave tvrtke za razvoj proizvoda za kupaonice. To samo znači, skromno je istaknuo, kako svaki dobar kontrolor prvo mora biti dobar poznavatelj svoje tvrtke te cijele industrije u kojoj njegova kompanija sudjeluje kako bi na pravilan način postavio temelje za kontroling.

- Za nas je bilo najbitnije odmah postaviti dobre i postojane alate za donošenje odluka, odnosno pravilna digitalna rješenja, koje je moguće analizirati. No, uz sve to, zaključili smo da je ključno i otići među ljude, razgovarati s njima, od najviših do najnižih razina, kako bi naše odluke naišle na plodno tlo, a ujedno kako bi u praksi procjenili koliko su naši alati efikasni u procjeni učinka pojedinih odjela - napomenuo je Gaenßlen.

Mnogima je danas, dodao je, jedini cilj održati troškove proizvodnje na razini onih u Kini, što ne pretpostavlja uvijek optimalan način poslovanja, jer se primjerice u kalkulaciju izrade troška određenog elementa u toj dalekoistočnoj zemlji ne uzimaju brojna putovanja, troškovi logistike, neprimjerena kvaliteta i slično. No, dobar kontrolor treba imati i hrabrosti sve te analize prenijeti menadžerima i uvjeriti ih u svoje podatke.

- Ključna je zadaća kontrolinga omogućiti postizanje dodane vrijednosti. - zaključio je Gaenßlen koji dolazi iz zemlje u kojoj je 90 posto muškaraca na fukciji kontrolora, dok je u Hrvatskoj primjerice situacija obrnuta.

Na konferenciji su predstavljene i uštede u javnom zdravstvenom sustavu Hercegovačko-neretvanske županije od uvođenja kontrolinga, dok je Günther Picler, konzultant za kontroling u APC Consultingu istaknuo kako je kontroling poslovni partner za mjerenje učinka.

06. svibanj 2024 03:28