Konferencijske vijesti
StoryEditor

Najveći izazov za obiteljske tvrtke je transfer upravljanja

16. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

U nastavku Liderove konferencije o obiteljskim tvrtkama ‘ Iskorak za obiteljski biznis‘, Mirela Alpeza iz CEPOR-a govorila je o senzibilizaciji odgovornih za rješavanje problema u transferu upravljanja.

Uloga CEPOR-a je predstaviti i stanje obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj gdje na obiteljske tvrtke otpada do 70 do 80 posto svih poduzeća.

- Europska unija u svojim preporukama govori o transferu biznisa, što je kritična točka u poslovanju svake obiteljske tvrtke. Transfer je najčešće povezan odlaskom u mirovinu, ali može biti uzrokovan osobnim razlozima ili promjenama u konkurentskom okruženju. Svi vlasnici obiteljski tvrtki sanjaju o transferu, no trendovi govore da se on rijetko događa, jer su djeca visokoobrazovana i svjesna drugih prilika- kazala je Alpeza.

Ostale mogućnosti transfera su preuzimanja i spajanja ili čak prodaja obiteljskog biznisa. U Europskoj uniji tisuće uspješnih poduzeća dovode se u pitanje jer ne znaju kako napraviti transfer. Proces na razini EU-a godišnje pogađa 450.000 poduzeća i dva milijuna zaposlenih, što sugerira koliko dalekosežne posljedice može imati.

- Zadnjih dvadesetak godina EU pokušava olakšati trasfer vlasništva i upravljanja. Zemljama su dane preporuke i mjere za razvijanje svijesti o pripremi transfera. Koraci u dobrom smjeru su razmjena dobre prakse, promocija preuzimanja kao alternative i pružanje jednake podrške poduzetnicima koji kupuju poduzeće – rekla je Alpeza.

Ove godine Europska unija objavila je opširan dokument iz kojeg se da isčitati da Europska unija nije zadovoljna pripremom poduzetnika za transfer uz iznimku Austrije i Danske. Poduzetnici u ostalim zemljama trebali bi postati svjesni da je transfer prilka za unos svježe energije, razvoj poslovanja i nove ideje, čemu u prilog govori podatak da 96 posto poduzeća koja uspješno transferiraju upravljanje prežive još minimalno pet godina sa prosjekom od pet zaposlenih.

Velika potpora obiteljskim tvrtkama je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u čije je ima govorila Ivana Grahovac. Što se HBOR-ovih kredita tiče, banka ima 27 programa kreditiranja no nudi i osiguranje izvoza i rizika te savjetodavne usluge.

-Prioriteti su razvoj malih i srednjih poduzetnika, prerađivačka industrija, turizam, zaštita okoliša, inovacija i podrška u korištenju EU fondova. Uvjeti kreditiranja u HBOR-u su daleko povoljniji nego u komercijalnim bankama, a njihova namjena pretežno ide za modernizaciju, proizvodnju, nove tehnologije i izgradnju novih kapaciteta. Za financiranje turizma, poljoprivrede i proizvodnje do kraja lipnja imamo specijalnu ponudu kredita po kamatama od dva, tri i pet posto – rekla je Grahovac.

Što se nedostataka obiteljskog biznisa tiče, Grahovac je izdvojila nekoliko najvećih prepreka. Tu su utjecaj emocija  na poslovanje, otpor prema modernizaciji i promjenema, problemi oko nasljeđivanja i uvođenje novog menadžera.

-Dobra iskustva govore da mlađe generacije lakše pribavljaju sredstva za širenje i oslanjaju se na EU fondove - zaključila je.

19. travanj 2024 13:18