Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nakon višegodišnjeg pada nazire se oporavak telekom tržišta

02. Veljača 2016.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="221586,221587,221588,221589,221590,221591,221592,221593,221594"]

Na ‘Telekom CEO‘ panelu raspravljali su Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a; Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta; Viktor Pavlinić, direktor proizvodnje Tele2 Hrvatska; Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona, te Željko Lukač, predsjednik Uprave Metroneta.

Tijekom panela u sklopu Liderove konferencije "Trendovi u telekomunikacijama" požalili su se na manjkavu regulaciju, disbalans na hrvatskom tržištu i odbili svaku pomisao dodatnog petljanja države u ionako kompliciranu situaciju u branši. Tomašković je istaknuo kako je HT ove godine planira preko milijardu kuna investicija te da je pad tržišta zaustavljen.

- Povećavaju se investicije, naročito u širokopojasni pristup internetu i s te strane korisnici su sigurno u puno boljoj situaciji nego prije godinu dana. Kod nas postoji tendencija da se žalimo kako smo na začelju po pitanju interneta, ali nije istina da stojimo tako loše, stanje se i tu popravilo i u nekim segmentima smo među najpropulzivnijima u Europi – kazao je Tomašković, dodavši kako imamo regulatora koji se brine da infrastruktura bude dostupna svima te da stoga nema potrebe za stvaranjem paralelne infrastrukture.

- Vlada mora napraviti iskorak u omogućavaju investicija. Smatram da regulacija u Zagrebu nije potrebna jer tu svi imaju svoje jasne interese. Dakle, u urbanim područjima treba deregulirati tržište, dok je u krajevima gdje konkurencije nema regulacija ipak potrebna - rekao je.

Dvorjančanský se složio s Tomaškovićevom tezom o potrebi različitog reguliranja urbanih i ruralnih krajeva i požalio se na disbalans hrvatskog tržišta.

- Oporavak tržišta nakon višegodišnjeg pada se nazire, mi smo uspjeli transformirati kompaniju i rasti. Tržište se nije previše promijenilo, imamo disbalans, odnosno određene strukturne probleme koji bi se trebali adresirati. Hrvatska je ima jednog igrača koji kontrolira velik dio tržišta i zato manji igrači odlaze – izjavio je, naglasivši da to nije dobro za kompetitivnost i razvoj.

Lukač je poručio kako je na domaćem tržištu propuštena velika prilika jer regulator nije napravio svoj posao kako treba pa stoga ima sve manje pružatelja usluga na tržištu.

- Konsolidacija traje i trajat će i ubuduće. Dolaze igrači koji nude istu uslugu kao teleoperateri, ali nemaju nikakvu infrastrukturu. Kod digitalizacije se najviše treba fokusirati na javni sektor, da se pojednostave procesi i da nam svima u ovoj zemlji bude lakše – kazao je, uz napomenu kako prvo moramo gledati u vlastito dvorište i dovesti neke stvari u red jer dok to ne riješimo nema smisla ulaziti u velike investicije. Prokomentirao je i mogućnost stvaranje državnog telekoma.

- Buduće investicije treba gledati kroz prizmu suradnji javnog i privatnog sektora, ali ne da javni sektor vodi glavnu riječ jer će to biti uzaludno bačen novac. Nadam se da će se prestati sa suludim idejama o osnivanju državne tvrtke koja će biti konkurencija privatnom sektoru, posebno u sektoru IT-a gdje je teško zadržati kvalitetne ljude jer se moramo takmičiti s najboljim europskim kompanijama. Ono što država ima treba dati privatnom sektoru da se iskoristi na najbolji mogući način – zaključio je.

Kramar je pak istaknuo kako je proces digitalizacije svega koji nam predstoji uistinu usporediv s industrijskom revolucijom.

- Još nismo do kraja ni svjesni koliko će se stvarnost promijeniti, brzo i temeljito. Promijenit će se način na koji živimo i zabavljamo se, a onda i kako radimo. Telekomi su tu glavni pokretači, broadband infrastruktura će omogućiti da svi ljudi budu priključeni. Internet of things će po meni najprije zaživjeti u poslovnom svijetu, a onda u rezidencijalnom, sve što bude priključeno na internet stvarno će omogućiti jednu veliku promjenu. U tom smjeru idemo i mi, netko je rekao da je softver nova nafta i to je istina – rekao je Kramar.

Pavlinić se pohvalio kako je Tele2 upravo jučer pustio u promet novu 4G mrežu i naglasio kako unatoč konsolidaciji tržišta još uvijek ima zdravog prostora za rast.

- Naglasak je na mobilnosti, digitalizacija ide ruku pod ruku s mobilnošću pristupa internetu i tu vidim dobru priliku za Tele2. Mi smo korektiv i spajamo korisnika s novim rješenjima, dakle tržište nam govori što želi i treba – zaključio je Pavlinić.

26. travanj 2024 05:38