Konferencijske vijesti
StoryEditor

‘Nazivaju nas kočničarima, ali nema gradonačelnika koji ne bi učinio sve da privuče investicije‘

14. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Započela je peta po redu konferencija 48 sati na kojoj se susreću gradonačelnici i poduzetnici. U Umagu se okupilo preko 250 gostiju od čega čak 50 gradonačelnika.

Nakon neformalnog druženja u srijedu navečer i predstavljanje novih gradonačelnika, četvrtak je prvi dan konferencije 48 sati na kojoj se susreću gradonačelnici i poduzetnici, po prvi put u Umagu u organizaciji poslovnog tjednika Lidera, tvrtke Madison i Udruge gradova. Glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović istaknuo je da su gradonačelnici u svijetu sve veće zvijezde, te da se nada da će i Hrvatska slijediti taj trend.

- Ciljevi ove konferencije su da se međusobno povežu gradonačelnici i poduzetnici kako bi vidjeli gdje mogu surađivati. Također izložit ćemo najbolje primjere dobre prakse, a i u dva dana ćemo pokušati vidjeti gdje su problemi i kako ih riješiti u trokutu središnja država, lokalna samouprava i poduzetnici. Nadam se da će i ovaj susret biti uspješan – rekao je Šajatović.

Susreti su započeli prije pet godina kada je i kriza uzela maha, ali po riječima Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke i predsjednika Udruge gradova susreti se održavaju s istim interesom kao što je bilo na početku. To je samo dokaz da je veza između gradonačelnika i investitora velika.

- Nazivaju nas kočničarima investicija i to traje godinama. Ali nema gradonačelnika koji ne bi učinio gotovo sve kako bi se u njegovom gradu dogodile investicije. Koliko smo mi kočničari ovisi o središnjoj državi koja je još uvijek visoko centralizirana. Nama se prebacuje da imamo moć, ali to je daleko od istine. Mi bi voljeli da imamo takve ovlasti, ali ih nemamo – istaknuo je Obersnel.

Dodao je da je sretan što se u novom zakonu o regionalnom razvoju spominju gradovi kao nosioci razvoja unutar svojih granica i nada se da će takvim pozicioniranjem dostići razinu europe. U ime glavnog sponzora Hypo Alpe Adria Banke obratila se Tea Martinčić koja je istaknula vezu između bankara, investitora i lokalne zajednice.

- Nama je ova konferencija zanimljiva zbog otvorene diskusije između lokalne samouprave, poduzetnika i nas kreditora. Svima je teško zbog recesije i po našim prognozama slijedi nam još jedna teška godina. No, trend bi se trebao mijenjati sredinom sljedeće godine, a za to nam trebaju investicije jer bez njih nema rasta. Mi više ne možemo zabijati glavu u pijesak kao nojevi već moramo djelovati – rekla je Martinčić.

U ime grada domaćina gradonačelnik Vili Bassanese iskazao je zadovoljstvo što može ugostiti kolege i poduzetnike. Također je istaknuo da je vječna tema da su lokalne samouprave kočničari investicija.

- Mi smo amortizer negativnih priča, a ovakvi susreti su jedan način kako da izgradimo bolje svoje kompetencije. Nije problem u jedinicama lokalne samouprave jer svatko tko želi rješavati problem on će to napraviti. Investitori očekuju puno od nas, ali mi nemamo tu moć – zaključio je Bassanese.Prvog dana konferencije 48 sati naglasak će biti na zaštiti okoliša i mogućnostima gradova da iskoriste digitalizacijue.

07. svibanj 2024 10:54