Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nizom projekata Tuzlu doveli do najveće turističke destinacije u BiH

04. Studeni 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tuzla je ostvarila gotovo nezamisliv san. Grad za kojeg prije samo nekoliko godina niko nije mogao ni pomisliti da će postati turističkim središtem, odjednom je postao najveća turistička destinacija u BiH te počeo dobivati regionalna i svjetska turistička priznanja.

Danas Tuzla ima neke nove obrise, ističe to općinski načelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji će na petom po redu susretu gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava od 13. do 15. studenog u Umagu, u sklopu panela ‘Zajednice budućnosti - pametni gradovi’ detaljnije otkriti kako je Tuzla prepoznata kao grad koji zbog svog razvoja i vizije može postati primjer ostalim gradovima u regiji.

Naime, Tuzla je bila ugrožena slijeganjem tla što je uzrokom najveće ekološke katastrofe Zapadnog Balkana. Imala je devastiranu i skoro napuštenu historijsku jezgru, trpjela je redukcije vode još od 1931., česte polave i nadprosječno zagađen zrak. Trgovina je bila na veoma niskom nivou, turizam nije ni postojao, a mala i srednja preduzeća nisu imala ni priliku.

U to je doba čekala da zamrla velika industrija oživi i polako tonula. Strategiju razvoja do 2015. usvojili su 2003., no kako su osnovni strateški ciljevi ostvareni već 2011. lani su usvojili Strategiju razvoja do 2026. i svake godine idu s realizacijom razvojnih pravaca.

- Tonjenje je zaustavljeno, redukcije vode su ukinute 2006., toplifikacijom smo znatno očistili zrak, regulacijom vodotoka spriječili poplave, historijska jezgra je skoro obnovljena i oživljena, a najgora mjesta u gradu i u BiH postala su najbolja. Naš strateški cilj je da Tuzla bude najljepši i najudobniji grad za život u BiH - govori Imamović.

A slana jezera su jedan od najpoznatijih primjera i dokaza da velika ideja može biti ostvarena i s malo novca. Jer ideju su imali, ali ne i dovoljno novca za njenu realizaciju. Zato su viziju slanih jezera realizirali korak po korak, od 2003. do 2012.

- Do sada smo u taj projekt uložili oko pet milijuna eura. Za taj novac dobili smo jedina slana jezera u Europi i svijetu koja su istovremeno kupalište i plaža u centru grada. Dobili smo objekt koji je do sada posjetilo više od 2,5 milijuna posjetitelja i on danas predstavlja najveću komparativnu prednost i najveću razvojnu šansu Tuzle koja je sada najatraktivnija ljetnja turistička destinaciju u BiH. Izgradilo se nekoliko malih hotela, a Slana jezera privukla su najveću turističku investiciju u regiji od oko 100 milijuna eura - ističe Imamović koji kaže da investitore privlače najbržim i najjeftinijim procedurama u BiH te efikasnošću administracije.

Osim turizma, razvili su i trgovinu, mala i srednja poduzeća, proizvodnju hrane i tehnološke parkove. Neprekidno rade i na razvoju građevinarstva, a jedan od osnovnih pravaca razvoja je i energetska efikasnost. Trenutno su, naglašava Imamović, regionalni lideri energetske efikasnosti, a strateški cilj im je postati ‘pametan grad’.

Ipak, Imamović smatra da je klima za ekonomski razvoj dobra, ali ne i dovoljno dobra. Potrebno je, kaže, više truda, rada i komunikacije.

- Trebamo prihvatiti ideje poduzetnika, ali i da poduzetnici prihvate naše ideje. Imamo nedovoljno malih hotela i restorana. Potrebno nam je povezivanje s drugim gradovima i njihovim poduzetnicima. Ako nekome hotel nema dovoljno gostiju, neka otvori hostel u Tuzli jer mi imamo više gostiju nego postelja - ističe.

Najveći izazov im je globalna kriza i dug prema MMF-u pa su budžeti gradova i općina sve manji, zbog smanjenja sredstava iz PDV-a.

- Iz ovoga možemo izaći samo poticanjem domaćih i stranih investicija i otvaranjem prostora razvoju privatnih investicija. Kada država nema dovoljno novca za razvoj, prostor treba otvoriti privatnom kapitalu, podržati ga i tako doći do većeg broja radnih mjesta i razvoja. Kada je u pitanju administracija, za nju je uvijek izlaz u radu i efikasnosti. A nedostatak javnog novca moguće je nadoknaditi samo radom, idejom i trudom - zaključuje Imamović.

18. travanj 2024 09:36