Konferencijske vijesti
StoryEditor

O čemu će sve biti riječi na Liderovoj konferenciji 48 sati?

12. Studeni 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zaštita okoliša, reforma vodnog gospodarstva, fondovi EU, porezna politika i regionalni razvoj, glavne su teme već tradicionalne Liderove konferencije 48 sati – šesti godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, koja se ove godine održava od 12. do 14. studenog u Šibeniku.

Konferencija počinje u ‘zelenom‘ ozračju. Prije godinu dana Hrvatska je usvojila novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Iako pomaci postoje, neke lokalne zajednice nisu učinile što su trebale. Kakvo je postojeće stanje u tom sektoru prezentirat će ključni ljudi Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Predstavit će se i primjeri uspješnog zbrinjavanje otpada, kao i plan sufinanciranja projekata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015.-oj. Poseban naglasak bit će i na reformi sektora vodnih usluga o čemu će govoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i njegovi suradnici.

Drugog dana skupa pak će naglasak biti na poreznom sustavu  i regionalnom razvoju. Najavljeno je smanjenje poreza na dohodak, što će imati direktan utjecaj na smanjenje iznosa proračuna gradova. O posljedicama porezne politike za funkcioniranje gradova, govorit će prva ekonomska glava Hypo banke Hrvoje Stojić, gradonačelnici i porezni savjetnici. Moći će se čuti i iskustva Poljske u razvoju uspješnih gradova, dok će potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoj i fondova EU Branko Grčić sudionicima otkriti kako potaknuti regionalni razvoj Hrvatske.

Konferenciju na kojoj se očekuje više od 100 gradonačelnika i predstavnika gradova organizira Lider u suradnji s Udrugom gradova na čijem je čelu Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, a u dva intenzivna dana kroz panel rasprave i studije slučaja gradova iz Hrvatske i inozemstva ponudit će se rješenja o tome kako unaprijediti suradnju gradova i poslovne zajednice.

07. svibanj 2024 12:50