Konferencijske vijesti
StoryEditor

Obiteljske tvrtke bit će one koje će preživjeti krizu

16. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

U Zagrebačkom hotelu Westin danas je otpočela 6. međunarodna konferencija o obiteljskim tvrtkama ‘Iskorak za obiteljski biznis‘.

Organizator konferencije je poslovni tjednik Lider, uz partnerstvo Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća. Skup je otvorio Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera: - Kada smo prije šest godina krenuli s konferencijom znali smo da su obiteljske tvrtke biti one koje će preživjeti krizu. Obiteljske tvrtke su složene i teške za vođenje. Oni koji dobro vode tvrtku i brinu o sljedećoj generaciji mogu očekivati svjetlu budućnost.-

Specifičnost i glavna tema ovogodišnje konferencije je internacionalizacija poslovanja. Paolo Zaramella iz talijanskog Studio Centro Veneta govorio je pogreškama i izazovima internacionalizacije obiteljske tvrtke. Veli kako u regiji Vicenzi čak 80 posto svih kompanija otpada na obiteljske firme, dok je sama regija treći najveći izvoznik u Italiji.

- Imamo velike proizvodne klastere i bilježimo važan trend transfera obiteljskih poslova sa druge na treću generaciju. Gotovo 50 posto vlasnika tvrtki u našoj regiji starije je od 50 godina. Transfer upravljanja velik je i težak transfer – priznaje.

Što se internacionalizacije tiče tu postoje golemi problemi. Prije krize internacionalizacija nije bila ni potrebna zbog snažne domaće potražnje, kako u Italiji, tako i u Hrvatskoj. Prvi problem je veličina tvrtke. Mikro tvrtke teško idu van granica zemlje. Problem je i individualizam unutar samih kompanija i mišljenje da je svaka kompanija jedinstvena te konačno teško dostupni izvori financiranja.

Zaramella misli da bi mikro i male kompanije trebale imati specijalizirane fondove u koje će moći zagrabiti žele li internacionalizirati poslovanje. Poduzetnici moraju razmišljati na srednje i duže rokove te steći temeljna znanja o stranim tržištima. –Kako ćete nastupiti na kineskom tržištu ako ne znate baš ništa o Kini. Morate i znate kojim ste rizicima izloženi i svjesni da ćete prije ili kasnije tražiti vanjsku potporu – kazao je. 

Konačno, naglasak je stavio i na važnost poslovnog plana, koji kod većine poduzetnika ima samo dvije ili tri stranice. Tradicionalni pristup ponekad treba odbaciti i biti inovativan. Najveća greška je ipak zanemarivanje iduće generacije. Mlađi bolje vladaju stranim jezicima, stalno je izložena učenju i brže stječe nova iskustva.

26. travanj 2024 10:28