Konferencijske vijesti
StoryEditor

Odgovaramo na pitanja poduzetnika: Kako se tretira razlučno pravo banaka u predstečaju?

09. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Liderova konferencija ‘Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra‘, osim izuzetnog interesa javnosti ostavila je niz neodgovorenih pitanja poduzetnika.

Odgovore na sva pitanja jednostavno nije bilo moguće dati na samoj konferenciji, zbog čega će neodgovorena pitanja upućena Ministarstvu financija i Finacijskog agenciji, kroz seriju članaka biti objavljena na Liderovu web portalu. 

Jedno od složenijih i intrigantnijih pitanje je ono o ovrsi banaka nad nekretninama. U slučaju poduzetnika koji se javio Lideru, banka ima razlučno pravo nad nekretninama predstečajnog dužnika, što znači da samim time nije ušla u predstečaj.

Obzirom da je potraživanje vjerovnika veće od vrijednosti nekretnina, na kojima ima razlučno pravo, postavlja se pitanje da li vjerovnik koji nije ušao u predstečajnu nagodbu, uopće može pokrenuti ovrhu na ostalim nekretninama dužnika, na kojima nema razlučno pravo, odnosno ukoliko može, kada može pokrenuti ovrhu kako bi u cijelosti namirio svoju tražbinu?

Iz Ministarstva financija poručuju da vjerovnik koji se nije odrekao razlučnog prava može pokrenuti ovrhu samo na imovini dužnika na kojoj ima razlučno pravo. 

- Tražbine osigurane razlučnim pravom smatraju se osiguranim tražbinama. Razlučni vjerovnici ne moraju svoje osigurane tražbine ostvarivati u postupku predstečajne nagodbe. Takvi vjerovnici svoje osigurane tražbine mogu namirivati isključivo iz predmeta na kojem postoji razlučno pravo, prema općim pravilima ovršnog prava. Odnosno može se namirivati samo iz imovine predstečajnog dužnika na kojoj ima razlučno pravo - poručuju. 

Međutim, iako razlučni vjerovnik ne želi sudjelovati u postupku predstečajne nagodbe, odnosno ne želi se odreći prava na odvojeno namirenje, obvezan je u roku za prijavu tražbina podnijeti prijavu svoje tražbine iz koje će biti razvidno da ima kakvu tražbinu prema dužniku, odnosno razlučna prava koja opterećuju dužnikovu imovinu, a sve kako bi ostali sudionici u postupku bili obaviješteni o postojanju takvih ograničenja na dužnikovoj imovini, bez obzira da li će razlučni vjerovnik uistinu aktivno sudjelovati u postupku.

Odredbom članka 70. stavak 1. Zakona, određeno je da se objavom rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe ne prekidaju postupci u vezi s tražbinama na koje ne utječe postupak predstečajne nagodbe (prioritetne tražbine, tražbine razlučnih vjerovnika koji se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje, tražbine izlučnih vjerovnika). Odredbom stavka 2. istog članka određeno je da za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja radi namirenja ili osiguranja tražbina nastalih do otvaranja postupka, osim onih istih postupaka koji se ne prekidaju otvaranjem postupka predstečajne nagodbe.

03. svibanj 2024 12:50