Konferencijske vijesti
StoryEditor

Opačić: Informatizacija olakšava rad, ali je nezgodna za sve koje žele prikriti svoj nerad i muljanje

14. Listopad 2015.

’Otvorena vlada - put do pametne vlade, osvrt, stanje i perspektive’ panel rasprava Liderove konferencije ’Smart Government’ okupila je čak devet ministra u aktualnoj vladi koja su pred prepunom dvoranom Vatroslav Lisinski podijelila svoja dosadašnja iskustva sa informatizacijom u javnom sektoru.

– Zatekli smo stanje kao da se nalazimo u prošlom stoljeću. Stvari smo krenuli sređivati prvo u svojim kućama, pa onda i prema građanima i gospodarskim sektorima. Informatizacija nam olakšava rad, ali je nezgodna za sve one koje žele prikriti svoj nerad i muljanje – otvorila je raspravu na Liderovoj konferenciji "Smart Government" Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih, te predsjednica Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora.

Da je najbolji dokaz uspješnosti digitalizacije u Hrvata preporuka stranih dužnosnika ukazala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

- U prvih 9 mjeseci ove godine izdali smo 621 građevinsku dozvolu u roku manjem od 5 dana. Kada te hvale poljski poduzetnici onda znaš da vrijediš - elaborirala je ministrica.

Slično misli i ministar financija Boris Lalovac koji, pak, vidi češkog ministra kao najboljeg promotora hrvatskog modela fiskalizacije, a nju samu kao čudo podataka. Kao najveći problem s kojima se u svom sektoru sreće ministar zdravstva Siniša Vraga jesu liste čekanja a informatizacija toga reda, na kojem se u jednom trenutku nalazilo i milijun ljudi, bio je spas za hrvatsko zdravstveni sustav, kaže Varga.

– E-Spisi su mali segmenti koji su prikazani u promotivnom filmu (koji je prethodio panel raspravi) a koje smo implementirali. Godine 2012 sve je funkcioniralo na niskoj razini, a potrošeno je preko 12 milijuna kuna. Za e-Spise se nije znalo jesu li samo skupa statistika i koja je njihova funkcija. Mi smo srezali troškove na pola, te postigle neusporedivo bolje rezultate – priča o svojim iskustvima ministar pravosuđa Orsat Miljenić, te dodaje kako je sudstvo specifično jer suce nitko ne može natjerati da uvedu e-Spis ukoliko to ne žele.

Ministar obrazovanja znanosti i sport Vedran Mornar smatra kako je baš zahvaljujući digitalizaciji 40 000 djece upisano u škole koje im najbolje odgovaraju, dok se u budućnosti nada hibridu nastavnika i kompjutera koji će najtočnije ocijeniti učenike. Ministar uprave Arsen Bauk najavio je strategiju Hrvatska 20/20 čiji je prioritet edukacija službenika. Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture spomenuo je izgradnju agregacijske i pristupne mreže, dok je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić ponosan na projekt JPP-a, a kao najveću prepreku u procesu digitalizacije spomenuo je javnu upravu.

- Danas kada pričamo o javnoj upravi jedino je bitna brzina. Ako govorimo o reformi javnog sektora onda možemo reći da je ona u Hrvatskoj onda slobodno možemo reći kako je ona već počela – objasnio je kako stoje stvari Darko Parić, ’digitalni šampion vlade’, te najavio kako je sljedeći korak informatizacija poslovnog sektora.

18. travanj 2024 15:28