Konferencijske vijesti
StoryEditor

Pejnović: Ne želimo poklanjati državnu imovinu samo kako bi na račun nje netko podigao zajam u banci

20. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Na okruglom stolu ‘Kako do win – win investicije‘ raspravljali su Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), Denis Čupić iz HUP Udruge developera, Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

U nastavku Konferencije na okruglom stolu Pejnović je izjavio da su očekivali više od prodaje državne imovine i kako su razočarani kupcima kojih ‘nema dosta i nude malo‘. Kazao je kako ne žele praktički poklanjati državnu imovinu samo da bi na račun nje netko podigao zajam u banci.

- Bježimo od samih prodaja koliko god se može, suština je staviti imovinu u funkciju. Što se tiče JLS-a, pokušavamo neke stvari riješiti, ali za dosta toga nemamo ingerencija, a tu su i europski propisi. Privatnici smatraju da je javni sektor prezaštićen, tu ima dosta istine, ali suština ne može biti smanjenje plaća u javnim poduzećima jer je to spirala pada, mi trebamo uzletnu spiralu, odnosno novi dohodak privatnog sektora i njegov rast – izjavio je, dodavši kako je glavni problem sa zahtjevima lokalne samouprave to što ih je više od 2/3 nestručno postavljeno i krivo adresirano.

- Primjerice, samo je 5 od 330 vojnih nekretnina bilo u čisto državnom vlasništvu i spremno za prodaju, ostalo je u posebnoj namjeni lokalnih uprava. Moramo ubrzati rad na svim nivoima, u svakom slučaju može se i mora više – poručio je Pejnović, uz napomenu da prostorni planovi često predstavljaju najveće prepreke.

Na pitanje možemo li i trebamo više investirati u proizvodnju Novinić je odgovorio potvrdno, iako velika većina projekata u AIK-ovom investicijskom katalogu otpada na turističke i infrastrukturne projekte.

- Imamo stotinjak projekata koje smatramo ozbiljnima, mislim da ima dovoljno argumenata da možemo reći da se stvari kreću u dobrom smjeru, ali sam isto tako nezadovoljan brzinom. Dosta toga što predlažemo nije prihvaćeno, ta dinamika se mora ubrzati – izjavio je, dodavši kako se često JLS percipira kao problematična, ali da to po njegovom iskustvu nije tako te da ima puno gradonačelnika koji itekako izlaze susret ulagačima. Naglasio je da trebamo raditi na obrazovanju kadrova jer nam nedostaje kvalificirane radne snage.

Čupić je opisao rad Udruge developera kao institucije koja promovira interese kapitala i ulagača. Istaknuo je kako se stalno dijelimo, na javnu i privatnu Hrvatsku, lokalnu i državnu, te da to treba prestati.

- Lokalna zajednica nije kriva za loše stanje u ulaganjima – poručio je, uz spontani pljesak okupljenih. Apostrofirao je problem nedostatka kontinuiteta u razvoju i privlačenju investicija i dodao da znamo koji su problemi, ali ih jako sporo rješavamo. Država loše komunicira, komunalni doprinosi su teret ulaganjima i treba se restrukturirati njihov sustav, rekao je Čupić, dodavši kako trošak infrastrukture ne bi trebao ići na račun ulagača.

Filipović je pričao o iskustvima Rijeke s investicijama, izdvojio je turizam kao jedan od najpotentnijih sektora i poručio kako se trude biti svakom investitoru na usluzi. Izrazio je nadu da će doći do promjena u ustroju države koje će im omogućiti otklanjanje neujednačenosti u poslovanju.

Müller je optužio medije za karikirano izvještavanje o rezultatima rada Fonda, branio se da njihov posao nije samo poticanje prodaja vešmašina i električnih automobila, već da sve to rezultira energetskim uštedama i smanjenjem cijena proizvoda, odnosno većom konkurentnošću.

Vedriš je izjavio da moramo biti bolji od drugih kako bi privukli investicije, a i njega brine brzina promjena koje provodimo kako bi postali privlačniji ulagačima. Pobrojao je sve standardne i dobro poznate boljke koje moramo popraviti jer stagnacijom ugrožavamo čitavo gospodarstvo, dodavši kako se moramo orijentirati na pametnu reindustrijalizaciju.

- JLS često ima ulogu poslovičnog Pedra i optužuje ju se za sve probleme, ali pravi problem je u državi i zakonskoj usklađenosti. Vrijeme je za promjene – zaključio je.

Iako je panel počeo dosta uspavano, nakon pitanja publike krenuo je pravi vatromet. Gradonačelnik Senja Darko Nekić prozvao je Pejnovića kako već mjesecima i godinama čeka na odgovor iz DUUDI-ja u vezi jednog projekta koji zbog toga stoji, a Pejnović je odvratio da mu je prigovor krivo adresiran i prebacio krivnju na Hrvatske šume što Nekiću nije najbolje sjelo, u medijaciji se okušao Novinić pokušavši ih umiriti, ali to je bio samo uvod u nove žustre rasprave. Gradonačelnik Ogulina Jure Turković iskoristio je priliku i uručio pismo Pejnoviću te ga zatražio da ga primi u Ured u roku od 30 dana, a za kraj je ‘poludio‘ gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je u emotivnom govoru kazao kako mu je dozlogrdilo prozivanje gradonačenika koje je narod izravno izabrao od strane ljudi koje je netko imenovao na pozicije. Požalio se na činjenicu da nitko nikad na državnoj razini nije odgovorao za propuste i nečinjenja koji su lokalnim zajednicama izbili desetke milijuna kuna iz džepa, a publika ga je na kraju naglasila gromoglasnim pljeskom. 

20. travanj 2024 18:07