Konferencijske vijesti
StoryEditor

Podijeljena mišljenja gradonačelnika o porezu na imovinu

08. Studeni 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tema panel diskusije na konferenciji 48 sati, koja se do 9. studenog održava u Osijeku, bile su investicije u jedinicama lokalne samouprave, međutim rasprava se svela na vrlo aktualan porez na nekretnine.

Hoće li porez na nekretnine biti dva posto, manje ili više, zamjenik ministra financija Boris Lalovac nije htio špekulirati. No svejedno, predstavnici jedinica lokalne samouprave se nisu posve složili je li taj Vladin potez dobar ili loš.Tako Jelena Pavičić Vukičević, dogradonačelnica Zagreba, smatra da bi bilo pametnije pričekati idući tjedan i saznati kondicije tog načina prikupljanja financija za lokalne proračune. Zagreb ima značajan broj nekretnina, ali Pavičić Vukičević je usmjerila pozornost na veliki broj nekretnina nad kojima se vodi postupak denacionalizacije. Takve su poslovne prostore spremni iznajmiti dok se ne okonča sudski postupak, no kaže da poduzetnici nisu spremni ulaziti u takve prostore dok god je njihova budućnost neizvjesna. Problem su i stanovi u kojima se nalaze korisnici bez valjane pravne osnove.

- Ti su stanovi teret i mi tražimo mogućnost da ih prodajemo pod istim uvjetima pod kojima država prodaje svoje stanove – poručila je.Nešto veću rezolutnost pokazao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke u kojoj je jedna trećina proračuna direktno namijenjena kapitalnim ulaganjima.-Zakonu se veselim i vjerujem ministru financija kada tvrdi da neće biti bitnog povećanja za one nekretnine koje se koriste za stanovanje u odnosu na današnju komunalnu naknadu. Zakon će riješiti probleme svih gradonačelnika jer je komunalna naknada namjenski prihod i može se koristiti za određene namjere. Vjerujem i u projekcije da bi primjena zakona trebala povećati prihode lokalnih samouprava koji neće imati striktnu namjensku potrošnju – uvjeren je Obersnel.

S druge strane, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, smatra da će porez na nekretnine poremetiti tržište nekretnina, zaustaviti stanogradnju te da je neopravdan u ovom trenutku. Istaknuo je kako Hrvatska mora imati jasnu strategiju, da se mora pronaći način da se objekti stave u funkciju, ali da nije dobro za nikoga, a najmanje za investitore da se stvari mijenjaju prečesto. Svi će plaćati taj porez, replicirao je Obersnel, predviđeno je i da lokalna samouprava i sama država to plaćaju, a ne samo građani. Vjeruje, stoga, da će biti motivirajući faktor da se nekretnine stave što prije u funkciju. Dragutin Glavina, gradonačelnik međimurskog grada Preloga uspješnog u privlačenju investicija, nije komentirati porez na nekretnine, već je povukao pitanje razdiobe prihoda iz poreza na dobit te je istaknuo da je u Prelogu gospodarstvo već na jedan način rasterećeno.

19. travanj 2024 11:59