Konferencijske vijesti
StoryEditor

Poduzetnicima je potrebno iskušavanje novih poslovnih modela

28. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

U zagrebačkom hotelu Panorama danas je u organizaciji Lidera otvorena prva konferencija o inspirativnim poslovnim modelima, ‘Crni labud u plavom oceanu‘.

Konferenciju je otvorio glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović pojasnivši kako je ona zaista i nastala: 

- Na mnogim konferencijama u publici nastane tišina kad uspješan poduzetnik krene objašnjavati što je i kako napravio ne bi li poboljšao poslovanje. Nakon desetak takvih konferencija shvatili smo da ljudima trebaju tuđa iskustva i iskušavanje novih poslovnih modela. Tržište i potrošači danas se mijenjaju stravično brzo, a svi mi, koliko god pametni bili trebamo iskustva drugih. Osim toga, barem jedan dan se treba odmaknuti od makroekonomije i politikantstva jer ipak mi sami moramo naći rješenja za naše probleme – kazao je Šajatović.

Konferencija naziv duguje kultnim knjigama o inovativnosti u biznisu: Black swan i Blue ocean strategy koje objašnjavaju kako postoje pojave kojih poduzetnici nisu svjesni, a oni koji ih prvi uoče i pripreme se za njih profitiraju. Plavi ocean, pak, sugerira da ne treba ići tamo gdje je puno morskih pasa i gdje je more crveno od krvi.

-Ako danas netko od sudionika dobije jednu novi ideju ili unaprijedi svoj poslovni model, mislim da smo postigli ono što smo htjeli – zaključio je Šajatović.

Vedran Antoljak iz Sense Consultinga na početku je sudionike konferencije tražio malo hrabrosti i zapitao ih koliko je imalo biznis koji je propao. Obzirom da je gotovo polovina od stotinjak okupljenih sudionika iskusila poslovni neuspjeh, objasnio je da statistike govore kako je prije 50 godina očekivani život tvrtke trajao 75 godina, a danas traje manje od deset godina. Slijedom toga, očekuje se da će u sljedećih pet godina propasti 50 posto otvorenih tvrtki.

- Prostora u našim ocenanima je sve manje. U tzv. crvenim ocenima se borimo, dok u plavim ocenanima stvarano posve novi tržišni segment ili nišu i ako smo u njemu prvi – uspješni smo – poručio je.

Prije petnaestak godina temelj svega bio je poslovni plan. On danas više nije dovoljan jer preko 90 posto poslovnih planova prezentiranih bankama nisu nakon dobivanja novca provedeni u praksi. Planovi se izrađuju, manje-više samo zato da se zadovolji investitora. To govori da poslovni plan nije dostatan kanal komunikacije i to je na kraju dovelo do razvoja poslovnog modela, koji opisuje na koji način organizacija stvara, isporučuje i zadržava vrijednost.

Jedan od inspirativnih poslovnih modela koje je Antoljak predstavio je tzv. free model. Taj model nudi uslugu ili proizvod besplatno, no napredne fukcije se plaćaju dodatno. Takva rješenja koriste servisi poput Dropboxa ili Facebooka. 

Elizabeta Planinić, vlasnica internetskog servisa ‘Čuvar sjećanja‘ i turistička agencije ‘Putuj bolje‘ kazala je kako joj je motiv za pokretanje posla gubitak majke i želja da posjeti njezin grob u Makedoniji.

-Poistovjetila sama se sa drugima i pitala se tko im pali svijeće i uređuje grobove. Ideja mi je sinula i dobila oblik prije dvije godine. Kod turizma je bilo lako jer sam znala odgovore na sva pitanja, a niša u kojoj je ‘Čuvar‘ nije postojala. Nije bilo ni poslovnog plana, ali je postojala želja – kaže Planinić.

Prije dvije godine sve je radila sama, a sada već ima i poteškoća sa nelojalnom konkurencijom koja misli da će održavanjem grobova doći do brzog i lakog novca. 

18. travanj 2024 05:33