Konferencijske vijesti
StoryEditor

Poljoprivreda, prehrambena industrija, te energetika trebaju biti strateške industrije

10. Svibanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220594,220595,220596,220597,220599,220601,220603,220604"]

Nakon Varaždina i Splita projekt LIDER invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj predstavljen je i u Osijeku. Tom prigodom upravo se održava Investicijski forum Slavonije i Baranje u prostorijama Županijske komore, a koji su otvorili Liderov glavni urednik Miodrag Šajatović, predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.

- Drago mi je da je Liderova karavana došla i do Slavonije i Baranje koje za mene imaju posebno mjesto u srcu. Svi poduzetnici pričaju o nizinskim prugama i LNG terminalima, a na kraju se ništa od toga ne ostvari. U Lideru shvaćamo da ima i drugih investicija preko kojih se zapošljavaju ljudi, a mi nagrađujemo one koji se usude investirati. Tržište vam mora biti cijeli svijet, ne smijete se samo orijentirati na Hrvatsku - izjavio je Šajatović prilikom otvaranja manifestacije.

Kovačević je izvoz opisao kao izvor opstanka hrvatskog gospodarstva, a kao glavni problem detektirao nedostatak pravih proizvodnih investicija, dok je  gradonačelnik Osijeka Vrkić izjavio kako bi najbolje bilo da se politika isključi iz svih investicija i gospodarskih projekta.

- Poljoprivreda, prehrambena industrija, te energetika trebaju biti strateške industrije ključne za gospodarski rast i razvoj Slavonije i Baranje. Dobro smo prometno povezani, te imamo  sposobne, žilave poduzetnike – zaključio je župan Šišljagić, te upozorio na interesne lobija koje odbijaju strane investitore.

Na manifestaciji će se tijekom dana prezentirati mogućnosti sufinanciranja investicijskih projekata, a održat će se i  okrugli stol na temu ’Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama’ na kome će sudjelovati zastupnik Hrvatskoga sabora te predsjednik Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, direktor Harburg Freudenberger Belišće Zoran Uranjek, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu grada Osijeka Ljiljana Belajdžić i direktor Hrvatske udruge banaka i član stručnog odbora Lider investa Zdenko Adrović.

25. travanj 2024 05:33