Konferencijske vijesti
StoryEditor

Porezna disciplina bit će na prvom mjestu u 2013.

24. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

- Iduća godina, sa svim pripremljenim aktivnostima u 2012., bit će godina provedbe. Teži dio restrukturiranja je završen, no potrošili smo vrijeme na to i u dijelu investiranja nismo bili baš uspješni - rekao je ministar financija Slavko Linić, na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

Rekao je i kako je teži dio restrukturiranja završen 2012. te da je Vlada bila uspješna u očuvanju rejtinga i borbi da dug kojim Hrvatska ima ne poskupi. - Koliko-toliko politika štednje je bila uspješna, ali najviše na način da smo očuvali proračun i nismo trpjeli padom rejtinga, što nam da je prostor da u 2013. budemo uspješniji - rekao je Linić te dodao kako u ovoj godini deficit zaista neće rasti.

U svom je izlaganju o makrotrendovima za sljedeću godinu rekao kako je i dalje najveći problem privrede velika nelikvidnost, no da je čak nemoguće višak sredstava u bankama plasirati jer dobar dio gospodarstva nije u mogućnosti prihvatiti kreditno zaduženje. To će, rekao je, Vlada zajedno s bankarskim sustavom rješiti, zakoni su doneseni, a implementacija slijedi.

- Iduća godina neće biti laka, ali uvjeren sam da ćemo u šest mjeseci najveće sustave konsolidirati, a naša potraživanje pokušati rještiti kroz povećanje kapitalne vrijednosti - rekao je ministar financija.Dodao je i kako je neprimjetno prošlo da je cijena kapitala pala, a vjeruje kako neće bitno rasti u 2013. - Složili smo javni dug na više od 52 posto BDP-a, troškove brodogradnje ugradili u javni dug, a pred nama je rješavanje oko 4 do 5 milijardi kuna duga u zdravstvu i to ćemo riješiti. No, i dalje trošimo više nego što stvaramo - napomenuo je. Sve to će za posljedicu imati rizik da su kamate 4 posto veće. Nešto lakše će biti u srpnju, ulaskom u EU.

- Pripreme za ulazak u EU, što se tiče zakonodavstva, kreću već od 1. siječnja, iako ulazimo u srpnju. Mijenjamo PDV, uvodimo 5-postotnu početnu stopu, spuštamo stopu na 10 posto u turizmu - naši planovi za sljedeću godinu su u tom dijelu pripremljeni- rekao je Linić.To je razlog zašto Vlada mora jasno ostati na politici zadržavanja deficita na 3 posto, odnosno na 10 milijardi kuna, što neće biti lako.

Bitka za rast u 2013. neće moći ići samo kroz državne investicije, naglasak mora biti na privatnom kapitalu.- Procjene Vlade za sljedeću godinu su stopa rasta od 1,7 posto. Investicije su okosnica svega. To je razlog zašto ćemo biti aktivni u svim gospodarskim problemima. Pripremljeni smo za 700 problematični hrvatskih tvrtki i probat ćemo očistiti situaciju - rekao je Linić.Osvrnuo se i na poreznu disciplinu te napomenuo kako razloga za bježanje od poreznih obveza nema. Porezna disciplina će biti na prvom mjestu u 2013.- Osnova nam je zaustaviti gotovinsko plaćanje i tu ćemo biti vrlo rigorozni. Vlada je u tom dijelu u 2012. učinila konkretne promjene. Smatram da ćemo rasteretiti pravosuđe, nećemo pritom nikoga oštetiti. I iduće godine ćemo sustav oporezivanja polako probati usmjeriti prema imovini, prema bogatijima, prema onima koji imovinu koriste za promet, a ne za proizvodnju  - najavio je Linić.

Na izlaganje ministra Linića osvrnuo se predsjednik HT-a Ivica Mudrinić koji je rekao kako nam stopa rasta od 1,7 posto neće biti dovoljna.- Ako želimo rješiti nezaposlenost, treba nam stopa rasta od 5 posto. Treba za to stvoriti uvjete. Možda nije realno za sljedeću godinu, ali to nam treba čim prije. U suprotnom ćemo gubiti vrijedne pojedince i kapital - zaključio je Mudrinić.

05. svibanj 2024 22:40