Konferencijske vijesti
StoryEditor

Potpisuje se Deklaracija o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva

08. Studeni 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tijekom petog susreta gradonačelnika i poduzetnika ‘48 sati‘ koji se u Umagu održava od 13. do 15. studenoga bit će otvorena za potpis Deklaracije o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj.

Finalni tekst Deklaracije na koji je očitovanje, uz predstavnike brojnih organizacija civilnoga društva, dala i Udruga gradova, pripremio je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Deklaracija uviđa značaj i mogućnosti civilnoga društva i ističe potrebu konkretne suradnje i partnerstava lokalnih vlasti i udruga, ali i svih drugih oblika organiziranja građana koji postoje i aktivno djeluju na području lokalnih zajednica.

Na tragu osnovnih načela konzultiranja i uključivanja građana i njihovih organizacija u procese odlučivanja na lokalnoj razini koja su utvrđena Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te na tragu ciljeva i zadaća ustanovljenih Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. Deklaracija razrađuje konkretne oblike suradnje, partnerstva i uključivanja građana i njihovih organizacija u procese donošenja odluka iz samoupravnog djelokruga.

- Nadamo se da ćete Deklaraciju ocijeniti kvalitetnim i korisnim dokumentom te da ćete svojim potpisom izraziti volju i spremnost vas osobno i vašega grada za poduzimanjem konkrentih mjera koje će grad i gradske vlasti učiniti bližim i dostupnijim građanima i njihovim organizacijama - poručuju u Udruzi gradova.

07. svibanj 2024 17:39