17. ožujak 2016.

Potrebno je preskakati korake da bi Hrvatska bila u toku sa svjetskim trendovima

[gallery columns="5" ids="221128,221129,221130,221131,221132,221133,221134,221135,221136,221137,221138"]

Za prvim okruglim stolom Liderove konferencije ’Smart cities’ raspravljalo se o jačanju konkurentnosti turističke destinacije kao i socijalnog, ekonomskog i ekološkog prosperiteta građana. Sudionici ove panel rasprave bili su Andrea Novaković, direktorica razvojne agencije Grada Dubrovnika – DURA d.o.o., Sanela Vrkljan iz Hrvatske gospodarske komore, direktor fonda za , Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, Damir Zec direktor IBM-a Hrvatska, Krešimir Dvorski, suvlasnik i direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o, te ponovno Ivica Perica.

Vrkljan je istakla kako bi je u ovom trenutku najviše razveselila pametna regija po uzoru na Italiju i Španjolsku, a ne samo pametni gradovi.

– Dok u Lici 40 posto ugostitelja nema internet stranicu pomalo je bespredmetno govoriti o pametnim sustavima. Moramo krenuti prvo od temelja – smatra Vrkljan.

Perica joj je odgovorio kako bi ovaj pute trebalo gledati progresivno, te preskakati korake da bi Hrvatska bila odmah u toku sa svjetskim trendovima. Inače ćemo izgubiti bitku, smatra Perica. Dvorski se zahvalio fondu Svena Müllera što su prvi prepoznali segment održive mobilnosti, a Andrea Novaković pohvalila se implementacijom niza pilot projekta u Dubrovniku, vodećem hrvatskim ’pametnim gradom’.

- Cilj svih turističkih djelatnika jest da ponude što vise ’pametnih usluga’ koje se nude ljudima koji dolaze u grad. Tako će se oni neprestano vraćati. Uzmite za primjer New York ili Lille sa svojom posebnom aplikacijom za invalide. Nije dovoljno samo standardizirati infrastrukturu, morate stvoriti da vam gosti postanu lojalni – smatra Zec.

Na važnost standardizacije nakon panel rasprave upozorila je Anita Lovrić iz Infodoma.

- Standardi pomažu u svim fazama procesa uspostave Smart City-a. Pošto je on budućnost koja nam neminovno slijedi trebate krenuti danas, definirati vašu viziju i selektirati standarde koji nam najviše mogu pomoći – zaključila je.

Najvažniji dokument tijela javnih vlasti jest proračun, no njegova važnost obrnuto je proporcionalna njegovoj razumljivosti. Rješenje jest alat Croračun, koji je predstavio Dejan Gambin. Radi se o sustavu interaktivne vizualizacija koja omogućava jednostavnu usporedbu i praćenje trendova proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. On obavlja detaljnu analitiku jednog grada, sadrži ažurne podatke koji uključuju i plan proračuna, te korisniku nudi interaktivan pregled podataka.