Konferencijske vijesti
StoryEditor

Preko agenata i sajmova najlakše do uspjeha u inozemstvo

22. Svibanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227649,227650,227651,227652,227653,227654,227655,227656,227657"]

- Kupac cijenu nekog proizvoda ne može percipirati objektivno - izjavila je Andrijana Mušura sa Zagrebačke škole za menadžment, prilikom svog izlaganja, a koje je održala u sklopu Liderove konferencije o prodaji.

– Raspored kako prezentirate proizvode može biti presudan. Naravno, kupac danas ima punu slobodu izbora, no velike su šanse da će prije kupiti onaj proizvod kojeg prvog uoči ili mu se ponudi - dodaje Mušura.

Besplatni proizvodi mogu probuditi sumnju u samu kvalitetu istog, a istraživanja su pokazala da  kada je broj 9 posljednja znamenka u nekom iznosu, prodaja proizvoda raste, još su neke zanimljive činjenice koje je iznijela Mušura.

Kako poboljšati prodaju?

O tome su za okruglim stolom raspravljali Gordana Picek iz DM-a, Mirko Palić s ekonomskog fakulteta, Sanja Gomuzak iz Heraklea, marketinški stručnjak Željko Riha, te Snježana Žuk iz Studia Moderna.

Picek smatra da su povratne informacije ključ uspjeha. Na taj način se upoznaju navike kupaca te kako im pristupiti. Gomuzak smatra da je kupcu na njemu razumljiv način predstaviti proizvod puno isplatljivije nego se orijentirati na čisti tehnički opis onoga što se prodaje, a što je nerijetko slučaj u marketingu.

– Gledati samo kako skupiti velik broj lajkova kriv je pristup. Ono što treba znati jest kako okupiti prave ljude, koje će vaš proizvod zanimati - tvrdi Riha.

O promjena u svom sektoru pričala je Snježana Žuk.

- Televizijska prodaja je u padu. No, mi smo naučili nju koristiti samo kao kanal za komunikaciju. Ako se taj dio posla dobro obavi onda je ostalim medijima zaduženim za prodaju samo da zaključe stvar. Zato moramo svi biti dobro povezani - objasnila je plan rada Žuk.

Online trgovine su sadašnjost i budućnost trgovačkog sektora. U Hrvatskoj takav oblik prodaje još nije upotpunosti zaživio. Zato je Marcel Majsan, iz Sonus Ar trgovine tehnološke opreme, a koja je na glasu kao jedna od najprominentnijih domaćih tvrtki kada se govori o prodaji i promociji proizvoda preko intereneta, okupljenima na Liderovoj konferenciji o prodaji prezentirao ključne točke tog zanata novog doba.

– Kvaliteta usluge jest uvijek najvažnija. Ako moram birati između vizualnog dojma i korisničkog iskustva, uvijek biram ovo drugo - smatra Majsan, te dodaje kako je imati blog uz web dućan dobar način da se prikažete kao stručnjak za proizvode koje nudite.

- Biti prodavač jedno je od najhrabrijih zanimanja. A prodavati u inozemstvo posebna je kategorija hrabrosti.

Tako je Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika Lidera najavila sudionike drugog okruglog stola Liderove Konferencije o prodaji. U raspravi radnog naziva "Prodaja na stranim tržištima" sudjelovali su Julijan Matulina iz Cromarisa, Marko Fresl iz ACG Lukapsa, tvrtke koji proizvodi kapsule za lijekove, Pavel Švaić, koji proizvodi sokove i izvozi ih u Nizozemsku, Englesku...

Na okruglom stolu sudjelovao je ponovno i Željko Riha. Kao sudionik hrvatskog startupa Farmeon koji ima klijente u 14 zemalja diljem svijeta njegova iskustva u poslovanju s inozemnim tržištima variraju od zemlje do zemlje.

– Svakoj, ne samo državi, već i regiji se treba drugačije pristupiti - smatra Riha.

Matulin, smatra da pri prodaji ribe na strana tržišta, poglavito ono za njih najunosnijeg, talijanskog, treba pristupiti kao brand Cromaris, a ne prvenstveno kao proizvod iz Hrvatske.

- Prepoznati smo kao proizvod premium kvalitete. I zato se nama lakše plasirati na tako surovo tržište kao što je Italija – tvrdi Matulina.

Agenti, a ponajviše sajmovi pomogli su Freslu, dok Švaić tvrdi da biraju uvoznike prema investicijama.

– Čak od poslovnih suradnika zahtijevamo da investiraju u ambalažu kako bi bili sigurni u isplativost projekta - zaključio je Švaić

05. svibanj 2024 05:01