Konferencijske vijesti
StoryEditor

Prihodi telekoma do 2020. padati će dva posto

28. Siječanj 2014.

Prihodi telekom sektora u Europi će padati stopom od 2 posto godišnje u periodu do 2020. godine, rekao je, predstavljajući TMT trendove za 2014. godinu, Dejan Ljuština, direktor Odjela poslovnog savjetovanja tvrtke PwC Hrvatska.

Pad prihoda predstavlja problem za telekom operatere koji istovremeno, u okolnostima strelovitog rasta podatkovnog prometa, moraju stvoriti sredstva za ulaganja u novu infrastrukturu koja će podržati taj promet i u nove usluge od kojih očekuju  prijeko potrebne nove prihode.

Prema podacima PwC-a predstavljenima u nastavku 4. telekom konferencije,  pametni telefoni se daleko manje (25 posto) koriste  za klasične telekom usluge – pozive , sms i email – a čak 75 posto na druge podatkovne usluge (društvene mreže, instant messaging i sl.) Problem za telekom operatore je, osim istovremenog pritiska na ulaganja i rezanje troškova, rekao je Ljuština, to što ljudi žele sve više komunicirati, ali to ne žele i više platiti.

Telekomi moraju ulagati u nove mreže i tehnologije, a  jedno od mogućih rješenja je postizanje operativne efikasnosti kroz potpunu promjenu operativnog modela kompanija. I 2014. godinu će obilježiti daljnji rast LTE i cloud usluga. Očekuje se da ce u periodu do 2017. godine širom svijeta biti jedna milijarda korisnika LTE-a te da ce cloud usluge predstavljati trziste od 35 milijardi dolara globalno do 2015. godine.

Prilika za telekome jest, istaknuo je Ljuština, da se pozicioniraju kao pružatelji naprednih cloud usluga. Očekuje se da će do 2017. godine 84 posto mobilnog prometa biti vezano uz cloud, a cloud bi mogao biti i poticaj telekom operatorima za povezivanje i ulazak u partnerstva. Zasad, globalno gledano, telekomi u nisu bili osobito uspješn u monetizaciji clouda i big data rješenje, rekao je Ljuština,  i te nove usluge i dalje čine mali postotak prihoda.

Također, ni Europa nije uspješna kada su u pitanju napredne mreže poput LTE-a i u 4G-u zaostaje za Amerikom i Azijom za čak 20 do 30 puta. Tipičan LTE korisnik, rekao je Ljuština, mjesečno troši 1,5 GB prometa što je dvostruko više od ne-LTE korisnika. Predviđa se da će prihodi od LTE-a rasti dvocifreno do 2019. godine. Dok Europa kaska i u LTE-u, tehnologija se razvija pa je u upotrebi već i LTE Advance, a u laboratorijima se već testira i 5G tehnologija koja je 100 puta brža od 4G-a.

Veliki tehnološki proizvođači i dalje bilježe dobre rezultate i spremni su investirati. Do 2020. se očekuje rast prodaje tableta  po stopi od 23 posto i pametnih telefona za 16 posto do 2020. godine. – U 2014. se prvi put dogodilo da su 3G i 4G uređaji najprodavaniji  na svijetu  -  rekao je Ljuština.

Što se trendova u medijima tiče, Ljuština smatra da bi glavni pokretači digitalnog medijskog tržišta u ovoj godini trebali biti širokopojasni i mobilni internet, u kojima je i budućnost razvoja medija. Digitalno oglašavanje u 2014. trebalo bi se izjednačiti sa televizijskim oglašavanjem. Internet i televizija će ostati dominatni mediji, dok će se pad u tiskanim medijima nastaviti.

U kategorijama internetskog oglašavanja, glavna oglasna niša će ostati pretraživači, poglavito Google koji uzima 50 posto globalnog prihoda od oglasa, dok bi mobilno oglašavanje trebalo rasti po stopi od nevjerojatnih 27 posto. Vrlo visok rast očekuje se i u video oglasima, ali sa vrlo niske baze.

-Kupci žele više za manje, žele jednostavnost i iskustvo. Korisnici su više uređaja i postaju svjesni ciljanog oglašavanja. Firme u industriji moraju inovirati i moraju shvatiti apetit kupaca za digitalne usluge – kaže Ljuština. Očito prestaje biti dovoljno imati samo uslugu, već je potrebno stvoriti  ambijent u kojem će se kupac osjećati zadovoljno. Poraditi bi trebalo i na stvaranju bržih poslovnih modela i direktnim kontaktima sa kupcima.

-Bez dobre vizije, uvida i agilnosti prema kupcima neće se moći puno toga napraviti. Nakon toga potrebno je definirati potrebni model u čemu su male firme jako uspješne. Donedavno, Facebook je zapošljavao 2000 ljudi, a ima tržišnu kapitalizaciju veću od Deutsche Telekoma. Mislimo da je najrelevantnije zapamtiti da je budućnosti industrije bazirana na novim kupcima čije potrebe treba shvatiti. Rast dolazi sporo pa telekomi i medijske kuće moraju dokazati da ulagačima mogu ostvariti zadovoljavajući povrat – objašnjava.

Ključ za uspjeh po Ljuštini je i promjena mentalnog sklopa u kompanijama i provjera operativnih i poslovnih modela.

23. travanj 2024 20:07