Konferencijske vijesti
StoryEditor

Protivnici reformi uvijek su oni koji profitiraju od starog poretka

05. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Imaju li lokalne zajednice izglede za opstanak u globalizaciji koja sve više raste? Koliko prostora ostaje gradovima i lokalnim zajednicama u Njemačkoj s obzirom na to da se sve više nadležnosti prenosi u Buxelles, a međunarodne odluke i zakoni trebali bi biti primjenjivi na lokalnoj razini? Budući da su zadaci sve kompleksniji, a uvjeti financiranja lošiji, kako to utječe na motivaciju lokalnih zajednica?

Građanska zajednica

Neka su to od pitanja na koja će odgovoriti Günther Wolfgang Dill, stručnjak za lokalnu i regionalnu administraciju, na forumu ‘Građani u fokusu’ koji se održava 24. rujna u devet sati u zagrebačkom hotelu Westin. On naglašava kako se reforme lokalne uprave često teško provode jer dovode u opasnost razne interese potencijalnih sudionika.

– Kako je Machiavelli rekao: ‘Tko želi uvesti reforme, ima za neprijatelje sve one koji profitiraju od starog poretka, a slabu zaštitu od onih koji imaju prednosti od novog poretka’, stoga bi predodžbu  javne uprave kao ‘ustanove’ trebalo preusmjeriti prema ‘usluzi’ ili čak ‘građanskoj zajednici’ – kaže Dill. Napominje da aktivno civilno društvo koje je prepoznalo nedostatke javne uprave i koje pokreće ili podupire reforme može biti važna pomoć u uvođenju promjena.

Država bi također, smatra Dill, uvođenjem ‘eksperimentalnih faza’ u reforme javne uprave mogla pozitivno utjecati na reformske procese.

Decentralizacija – svakako!

– Taj proces ne može biti bezbolan, tijekom njega bit će  mnogo zastoja i slijepih ulica – kaže.

Dill napominje kako je u posljednjih deset godina Hrvatska napravila velike korake u obnovi lokalne samouprave. Zakonodavstvo reformi temelji se na uvjerenju da dosljedna decentralizacija pridonosi prevladavanju centralističkih, nedemokratskih i neučinkovitih struktura.

Više o forumu doznajte na https://lider.media/forum-guf-2015/.

25. travanj 2024 05:44