Konferencijske vijesti
StoryEditor

Razlika između dvije utakmice sa Islandom je - učinkovitost

21. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Nastavak 8. konferencije o nabavi koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin otvorila je Davorka Biondić-Vince iz Biondia. Ona je više od deset godina provela u Upravi Spara i Kauflanda, a sudionike konferencije iznenadila je pitanjem koja je ključna razlika između gostujuće i domaće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Islanda.

Očit odgovor – gol razlika – korporativnim riječim znači da je druga, domaća utakmica bila puno učinkovitija od druge. Potom je sudionicima konferencije zaželjela svojevrsnu dobrodošlicu u kapitalizam:

- U socijalizmu se vrednovala poslušnost, dok se u kapitalizmu vrednuje samo učinkovitost. Primjera radi, neki dan sam u trgovačkom lancu vidjela umirovljenika koji je nekoliko minuta proveo na blagajni nakon što je blagajnica od njega zatražila novac. Mi se smijemo ili okrećemo očima u takvim situacijama, dok ih drugi okreću u svoju korist. Najveći maloprodajni lanac na svijetu, Wal Mart podigao promete na toj grupi klijenata za skoro četiri posto i zaposlio 20.000 novih zaposlenika. Trend starijih potrošača raste u svijetu, no nažalost naši trgovački lanci su slijepi na to. Do kraja ovog stoljeća, ljudski vijek će se produljiti i postotak starijih potrošača svake godine raste za dva posto – kazala je.

Stariji potrošači očekuju naime dvije vrijednosti. Prva je zdravlje, koja za nabavu znači čajeve, proizvode za dijabetičare i tome slično. Važna su im manja pakiranja hrane i ostalih potrepština. Druga vrijednost koju traže je ušteda novaca, obzirom na slaba primanja. Sljedeća važna skupina, kaže bez imalo senzibiliteta Biondić – Vince su oni ‘koji kopaju po kontejenerima‘. Biondić – Vince upitala je sugovornike konferencije zašto se ne bi razvijali specifični proizvodi za tu grupu potrošača koje će si moći priuštiti kupiti u maloprodajnim lancima.

Zaključno, poručila je kako je glavna osobina potrošača nedostatak vremena. Zbog toga se treba okrenuti mobilnoj i internetskoj trgovini. Najveći izazovi za nabavu su također vrijeme i novac.

–Nabava je u Hrvatskoj opterećena socijalističkom prošlošću. Neefikasna je. U edukaciju kupaca se ulaže premalo, što znači da će istrenirani prodavači vrlo lako doći u prednost. – veli Biondić-Vince.

O važnosti promjena govorio je, pak, Željko Ćurić iz OK Consultinga. Prema njemu, svi oni koji su uspješni u životu tvrde da im vrijeme leti. U kontektsu promjene to znači da čovjek koji doživljava neugodu kod sporog prolaska vremena nije uspješan.

-Svaki kapitalistički sustav zanima koliko vremena traje neka promjena. U prvoj fazi promjene, kada ona počne, sposobnost pada što je normalno i očekivano. Kapitalizam zanima koliko dugo i duboko pada sposobnost. Međutim u drugoj fazi promjene često dolazi do negiranja realnosti – u toj fazi ljudi se ponašaja ‘kao nekad‘ i koriste stare instrumente. No, u zadnjoj fazi promjene, koja je najbolnija i koju se može zvati fazom očaja, dolazi do suočavanja s činjenicom da više ništa neće biti kao što je nekad bilo. Dobrodošli u kapitalizam još jednom – zagrmio je Ćurić.

02. svibanj 2024 02:18