Konferencijske vijesti
StoryEditor

Roboti nikad neće osjećati ljubav

01. Travanj 2013.

Njemački znanstvenik, prof. dr. sc. Tamim Asfour, dipl. ing., jedan od najpoznatijih svjetskih robotičara, sudjelovat će na konferenciji Microsoft 13 WinDays Business, koja se u u organizaciji Microsofta, kojemu je Lider programski partner, održava od 22. do 26. travnja 2013. u Umagu.

Poslovni dio konferencije ‘4. industrijska revolucija’, na kojem će predavanje o temi ‘Budućnost proizvodnje - IQ-strojevi’ održati profesor Asfour, održat će se 25. i 26. travnja. Asfour, profesor robotike na Karlsruher Institut für Technologie (KIT) i pomoćni profesor na Georgia Institute of Technologyju u Atlanti u SAD-u, voditelj je tima znanstvenika koji istražuju humanoidne robotske sustave i glavni stručnjak na tom području. Diplomirao je elektroniku, doktorirao informatiku i nagrađen je za znanstveni rad na temu senzomotorne kontrole u humanoidnoj robotici i razvoja humanoidnog robotskog sustava ARMAR. Asfourova znanstvena znatiželja usmjerena je na razvoj humanoidnih robota primjenjivih u poslovnom sektoru i svakodnevnom životu koji odjednom mogu obavljati više funkcija i zadataka. Razvoj robotike u bliskoj budućnosti znatno će utjecati gotovo na sva područja života, ali Asfour poručuje da robot, iako će u mnogočemu zamijeniti čovjeka, nikad neće osjećati ljubav.

Voditelj ste istraživanja projekta humanoidnih robota na Karlsruher Institut für Technologie. Koji je vaš znanstveni interes, na što ste posebno usmjereni i tko je u vašem istraživačkom timu?- Moja istraživanja usmjerena su na izgradnju kompletnog sustava humanoidne robotike koji je u interakciji sa stvarnim svijetom. Riječ je o humanoidnim robotima koji mogu predvidjeti, djelovati i komunicirati u realnim okolnostima te obavljati razne poslove u ljudskom okružju. Takvi sustavi trebali bi biti u stanju uočiti i upotrebljavati objekte te učiti u interakciji s ljudima, prirodno komunicirati s njima. Dakle, istražujem mehatroničko-informatičkoga čovjekolikog robota, spretnog hvatača koji robotskom rukom uzima stvari kao čovjek, koji vidi i dodiruje, čiji su planirani pokreti cijelog tijela integrani sustav pod kontrolom softvera i hardvera. U mom timu rade studenti na doktorskom studiju i postdoktorandi mehatronike: informatike, strojarstva i elektrotehnike.

Što je projekt ARMAR, koji mu je cilj, kako je nastao i tko ga financira? Kako će funkcionirati taj robot?- Robot ARMAR razvijen je u sklopu Suradničkog istraživačkog centra - Collaborative Research Center na projektu ‘SFB 588’ koji razvija obiteljske čovjekolike robote. Financiralo ga je Njemačko istraživalačko društvo, Deutsche Forschungsgemeinschaft, od 2001. do 2012. Cilj projekta bio je razviti znanstvene i tehnološke temelje za izgradnju humanoidnih robotskih sustava koji mogu obavljati poslove u kući, oponašajući ljude i u interakciji s njima koristiti se ljudskim jezikom.

Na konferenciji ‘Microsoft WinDays 13 Business’ u travnju 2013. u Umagu u Hrvatskoj predavat ćete o temi ‘Budućnost proizvodnje - IQ-strojevi’. Kad će automatizacija proizvodnje, odnosno roboti, potpuno izbaciti radnika iz tvornice? - Robotika će igrati ključnu ulogu u mnogim aplikacijama u 21. stoljeću. Moć robotike već se sad jasno vidi u proizvodnji u kojoj precizni, brzi i spretni roboti imaju važnu ulogu u proizvodnim procesima, bilo da u njima sudjeluju sami ili s ljudima. U tim je procesima robot već uvelike zamijenio čovjeka. Dojmljivi su robotički proizvodi, primjerice, robot-usisavač Roombam te kirurški robot Da Vinci. Zasad su roboti opće namjene na neki način isključeni jer prednost imaju oni koji obavljaju korisne pojedinačne funkcije i njihov će se broj na tržištu povećavati. Međutim, u robotskoj tehnologiji napredak će se usmjeriti na napredne robote sposobne za složenije poslove i zadatke, uključujući obavljanje nekoliko funkcija odjednom, i to u suradnji s ljudima.

U kojim područjima suvremeni robot danas mijenja čovjeka? Koja su radna mjesta već žrtvovana?- Roboti su već zamijenili ljude u mnogim poslovima u proizvodnji, na proizvodnim vrpcama, u poslovima kojima se zahtijeva visoka preciznost, kao što je proizvodnja poluvodiča, ili dosadnim, opetovanim poslovima koji zahtijevaju veliku preciznost i snagu.

Broj robota u razvijenim svjetskim zemljama svake se godine poveća za 30 posto. Hoće li robotizacija do kraja 21. stoljeća doista ukinuti 70 posto današnjih zanimanja kao što predviđaju analitičari? - Razvoj novih tehnologija i robotika znatno će promijeniti sadašnju sliku i način života. Svjedoci smo početka industrijsko-društveno-robotske revolucije koja će nadmašiti otkriće elektromagnetskih valova, računala i mobilne telefone. Roboti će u budućnosti biti sveprisutni: stvorit će novi svijet i prilike, nova tržišta, poslovne i radne uvjete. Pomoći će ljudima, ali neće ih zamijeniti.

Koje zemlje upotrebljavaju najviše robota u gospodarskom sektoru i kako to utječe na gospodarstvo?- Uporaba robota u gospodarskom sektoru još je ograničena.

Obnašate nekoliko funkcija u raznim europskim organizacijama. Koliko takva uloga koristi znanstveniku?- Sudjelovao sam u nekoliko europskih projekata, kao što je ‘Cognitive Systems and Robotics, ICT Challenge 2’, u multidisciplinarnim projektima u koje su uključeni istraživači iz raznih robotičkih područja. Moja istraživanja znatno su utjecala i na multidisciplinarnu suradnju sa znanstvenicima s različitih područja.

Jesu li multinacionalne kompanije zainteresirane za ulaganje u razvoj robotike? Tko je najizdašniji u financiranju razvoja projekata?- Robotika je jedna od ključnih strateških tehnologija na kojima će se zasnivati konkurentnost najvažnijih industrija, kao i inovacije važne za mnoge društvene izazove i promjene. Nažalost, nema programa multinacionalne industrijske robotike, bar ne u ovoj fazi.

Je li robotika danas veći izazov od genetike? Vjerujete li da će više povećati i poboljšati kvalitetu života od molekularne biologije? - Obje su znanosti izazovne i zacijelo će vrijednim znanstvenim otkrićima na različite načine jako poboljšati kvalitetu životu i pridonijeti razvoju tehnologije. Molekularna biologija pružit će dublji uvid u procese u ljudskom tijelu, a robotika ljudima novu generaciju pomoćne tehnologije.

Na kojem području robot nikad neće moći zamijeniti čovjeka? - Nekoliko je takvih područja, riječ je o osjećajima kao što je ljubav.

Jeste li upoznati s razvojem robotike u Hrvatskoj? Surađujete li s nekim hrvatskim znanstvenicima?- S onim što se radi u robotici u Hrvatskoj upoznat sam u sklopu suradnje s prof. dr. sc. Bojanom Jerbićem sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Što neka država treba uložiti da bi postala važna u robotici? - Robotika je tehnologija budućnosti koja će jako utjecati na mnoga područja života i biti primjenjiva u radnom i privatnom okružju. Uložiti u robotiku globalno znači u budućnosti poticati sektor proizvodnje i usluga, što su dva primjera za održivo ulaganje.

01. svibanj 2024 20:49