Konferencijske vijesti
StoryEditor

Škegro: Ozbiljne reforme su važnije od statističkih pokazatelja

13. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Od svojeg osnutka u proljeće 2011. godine fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) napravili su devet konkretnih ulaganja vrijednih 20 milijuna eura. Uprava se od FGS-ova još veća aktivnost očekuje u idućoj godini, a o stanju industrije i potencijalnim prilikama za investicije na Liderovoj konferenciji ‘Dan velikih planova‘, govoriti će i predsjednik Quaestusa Borislav Škegro.

Prvi čovjek Quaesusa, koji je nedavno uložio u Spačvu, u idućoj godini nada se boljitku.

– Važnije od samog početka nekog statitistički zabilježenog blagog oporavka je započinjanje najozbiljnijih reformi. Reforme su nužna pretpostavka za dugoročniji održivi razvoj, a mi kasnimo s njihovom implementacijom – poručio je Škegro za Lider.

Quaestus u ovom času radi na desetak potencijalnih projekata. Nekoliko njih povezano je i sa postupcima predstečajnih nagodbi. U njima u prvoj fazi vjerovnici rješavaju, na razne načine, svoja potraživanja, a kada se i ako se postigne dogovor i dobije suglasnost suda, postavlja se pitanje svježeg kapitala, gdje pomažu FGS-ovi.

- Fondovi rizičnog kapitala raspolažu tim kapitalom. Zato su, uostalom i osnovani FGS-ovi i upravo zato i država sudjeluje u njima, jer je takva vrsta ulaganja dopustiv oblik indirektne potpore države gospodarstvu. Projekti u koje smo ranije uložili dobro se razvijaju. Naravno, svi oni djeluju u makroekonomskom okruženju koje je prilično složeno i čije će rješavanje potrajati godinama – zaključuje.

Devet društava u koje su FGS-ovi uložili zapošljavaju 950 ljudi. Nadalje, FGS-ovi imaju odobrene odluke o ulaganju ili su u završnoj fazi pripreme za dodatnih šest investicija iz sektora koji uključuju obnovljive izvore energije, drvnu industriju, turizam i građevinsku industriju. Ostvarivanje tih ulaganja vrijednih nešto više od 40 milijuna eura očekuje se drugoj polovici ove godine, čime bi se u šest kompanija stvorilo dodatnih 50 radnih mjesta.

Prosperus fond, kojim upravlja Joško Miliša uložio je u kompanije Vodoskok i Adriatic kampove. Honestas fond, u kojem glavnu riječ vode Michael Prpić i Hrvoje Puljiz sprema se na ulaganje u drvnu kompaniju Conty Plus, dok je Quaesus također dobru priliku našao u Spačvi. Zaradu u drvu vide i u Nexusu, kojeg vodi Marko Lesić. Alternative private equity na čijem je čelu Zoran Zemlić, okrenut je financijama, točnije financiranju rasta Centar banke i varaždinskeVabe. 

Više informacija o konferenciji možete pronaći OVDJE 

19. travanj 2024 21:49