Konferencijske vijesti
StoryEditor

Sljedeća je godina za hrabre i znatiželjne

24. Listopad 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Cjelokupna slika gospodarstva u konačnici ovisi i o svjetskom tržištu sirovina, a na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova o tome je govorio Tobias Lewe, stručnjak za industriju nafte i plina iz A.T.Kearneya, fokusiravši se na volatilnost cijena sirovina.

- Utjecaj promijene cijene sirovina na konačan rezultat poslovanja može biti itekako značajan – upozorio je Lewe naglasivši važnost upravljanja promjenama te stavljanje pod kontrolu poslovnih rizika koje uzrokuje volatilnost cijena sirovina.Razumijevanje lanca vrijednosti, nastavio je, i ključnih tržišta najvažnije je za uspješno upravljanje rizikom. Hoće li globalni trendovi imati utjecaj i na regionalne trendove, otkrio je Vladimir Gligorov, profesor na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije. -Za sljedeće dvije do tri godine, procjene za regiju su više-manje pesimistične i nema očekivanja da bi moglo doći do značajnijeg ubrzanja rasta. Osnovni je uzrok što su se nagomilali dugovi prema inozemstvu – istaknuo je Gligorov napomenuvši da će se financijska oskudica nastaviti u sljedećem periodu, posebno u privatnom sektoru.

No da bi uopće mogli ocijeniti što će se događati, trebamo krenuti i od uvjeta u kojima djelujemo, naglasio je i Petar Radaković, prvi čovjek Erste banke koji se govorio o štednji, kreditiranju i kamatnim stopama.-Naglašene su vanjske neravnoteže pa je tako neravnoteža u razmjeni s inozemstvom bitno smanjenje, a time i pritisak na rast inozemnog duga. Usporava se kreditna aktivnost i stambeni krediti padaju. Ne očekujemo rast potražnje u 2013., pogotovo ne u dijelu stanovništva – rekao je Radaković. Interes se pojavljuje u turizmu, nastavio je, energetici i poljoprivredi, no najave puno ovise o efikasnosti države, odnosno o birokraciji. Nadalje, kaže, sidro su devizni depoziti stanovništa i oni drže bankarski sustav stabilnim. Zaključno, kaže da je najvažniji rizik zemlje.

A kako to zaprvo izgleda iz perspektive onih koji bi trebali privući rast ispričao je čelnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi.- Sljedeća je godina, godina velikih nepoznanica i više nego ikad poziva na oprez i planiranje različitih scenarija. Napravite iskorak i okrenimo lice prema tržištu – poručio je poslovnoj zajednici Tedeschi.Hratski poduzetnici, smatra, trebaju imati više hrabrosti i više ulaziti u rizik. To je, kaže, velika komparativna prednost za one koje poznaju okruženje, a Atlantic je dokaz da se može.-Sljedeća je godina za hrabre i znatiželjne, a svi koji nemaju viziju ili san, najbolje da se maknu s liderskih pozicija – poručio je Tedecshi.

26. travanj 2024 04:23