Konferencijske vijesti
StoryEditor

Srbija zainteresirana za hrvatski model fiskalizacije

05. Svibanj 2015.

- Sve kladionice u Hrvatskoj moraju biti prijavljene u naš online porezni sistem. Taj sustav nadgledanja za klađenje funkcionira od 2010 godine. On je izrazito fleksibilan, te je u funkciji 24 sata tjedno, sedam dana u tjednu - izjavio je Tomica Martinović iz Apisa, prilikom otvarajućeg izlaganja drugog dana Liderove konferencije ’Information technology – challenging the shadow economy ’ koja se održava u Rovinju.

- Budući da u Hrvatskoj svaki peti stanovnik svakodnevno uplaćuje listić jednoj od sedam tvrtki s kojima poslujemo ovakva kontrola je itekako potreba - smatra Martinović, te dodaje kako je sistem organiziran na gotovo identičan način kao i onaj koji njegova tvrtka provodi s fiskalizacijom.

Njegova suradnica iz Apisa Jasminka Jurašković govorila je o važnosti suradnje između graničnih službi i IT tehnologije u suzbijanju sive ekonomije. Napomenula je da se sustav sastoji od tri domene - vanjske domene druge zemlje, one nacionalne i zajedničke EU domene.

Tauno Olju, izvršni direktor EY-a za Hrvatsku podsjetio je hrvatske IT službe i institucije na europske fondove iz kojih mogu dobiti sredstava za unapređenje poreznih sustava, a koji bi trebali iskorijeniti sve oblike sive ekonomije.

- Fiscalis je program koji traje od 2014, pa sve do 2020. Njegova vrijednost je 234, 4 milijuna eura. U njega ulaze prijedlozi za izgradnju i održavanje europskog informatičkog sustava, školovanje i edukacija - priča Olju.

Jelena Bojović, iz srpske poslovne agencije NALED pričala je o tamošnjim iskustvima s fiskalizacijom.

– U Srbiji je fiskalizacija uvedena prije 11 godina, no nismo povezani online. Ove godine u svibnju odlučit će se kojim putem ćemo krenuti dalje. Izuzetno smo zainteresirani za hrvatski model fiskalizacije - zaključila je Bojović.

30. travanj 2024 00:27