18. veljača 2016.

Što donosi talijanski, a što njemački model rada obiteljskih tvrtki?

[gallery columns="5" ids="221482,221483,221484,221486,221487,221488,221489,221490,221491,221492"]

Liderova konferencija ’Budućnost obiteljskih tvrtki’ nastavljena je duhovitom, ali i korisnom prezentacijom karizmatičnog Borisa Vukića, jednog od osnivača Adizes South Eeast Europe i Senior Associate Adizes Institute. Na mlađima svijet ostaje, čim stariji donesu takvu odluku, započeo je predavanje, citirajući srpskog pisca Duška Radovića.

Po Vukiću postoje dva modela rada kod obiteljskih tvrtki. Jedan je talijanski, gdje posao pod svaku cijenu ostaje u obitelji, te njemački koji se zasniva na dovođenju profesionalaca outsajdera.

- Plan tranzicije liderstva jest: pripremiti kompanije, pripremiti nasljednike, pripremiti osnivače, te pripremiti porodice – ističe Vukić, te dodaje kako je manje tenzija oko prijenosa vlasništva, nego kod prijenosa rukovođenja. Profesionalnog menadžera u obiteljskoj firmi nazvao je ’krme u Teheranu’, nasljednike bez negativnih konotacija ’ djeca s posebnim potrebama.

– Oni žele komunikaciju, da pričaju o svojoj budućnosti i tvrtci, a ne da ih se vodi za ruku i stalno im se pametuje – zaključio je Vukić.

Danko Sučević iz Infokorpa pričao je o tome kako procijeniti koliko tvrtka vrijedi. Ljudi to žele procijeniti najčešće kada prodaju tvrtke ili kada dolazi do nasljeđivanja ili podjele imovine, tvrdi Sučević .

– Pri procjeni tržišne vrijednosti koriste se metode vrijednosti supstance (ona je najviše zloupotrebljavana za vrijeme privatizacije), metoda dobiti, (tamo su imovina obveza i kapital nebitni u dužem roku, bitna je samo zarada svedena na današnju vrijednost), te metoda više dobiti – objašnjava Sučević, te dodaje da će tvrtka uvijek platiti najbolju cijenu za akviziciju konkurentske tvrtke.

Odvjetnik Daniel Pribanić u svojoj prezentaciji radnog naziva "Uređivanje vlasničkih interesa i poslovanje" upozorio je na nužni dio u ostavinskom postupku, koji postoji kao štit za one nasljednike za koje zakon smatra da su toliko bliske bile pokojnom da zaslužuju dio njegova nasljedstva, makar oni nisu navedeni u oporuci.

– Okupite nasljednike i potpišite ugovor o podjeli imovine i tako onemogućite revizionizam – poručuje Pribanić.