Konferencijske vijesti
StoryEditor

Stojić: Uvođenje poreza na kamate poništit će dio poreznog rasterećenja

07. Studeni 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Makroekonomski gledano, prvo ekonomsko pero Hypo banke Hrvoje Stojić, ne vidi osobit utjecaj smanjenja poreza na dohodak na potrošnju, budući da je potonja uvozno-intenzivna, stanovništvo se razdužuje, a uvođenje poreza na kamate poništit će dio poreznog rasterećenja.

Ipak, napominje, izdaci lokalne države (mjereni udjelom u BDP-u) relativno su visoki u odnosu na zemlje srednjoistočne i jugoistočne Europe (CESEE) zbog čega bi se trebalo zapitati gdje su razlike u strukturi izdataka. Mali je to dio njegove analize nove porezne politike na funkcioniranje gradove koju ćemo ćuti na konferenciji 48 sati – 6. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku od 12. - 14. studenog.

Također, nastavlja Stojić, lokalna država ne može se pohvaliti niti iznadprosječnim poreznim ‘ugrizom‘ gledano udjelom u ukupnim porezima u konsolidiranom proračunu opće države. Relativno visok trošak rada u odnosu na CESEE prosjek je također rezultat iznadprosječnih nameta na dohodak. Treba li shodno tome lokalna država imati veću ulogu u provođenju sveopće unutarnje devalvacije?

- Kad već u dogledno vrijeme ne vidimo reformske sadržaje na rashodnoj strani proračuna, unutarnju devalvaciju moguće je provesti ponekim poreznim supstitucijama, poput prevaljivanja tereta na porez na imovinu, tzv. zelene poreze, itd. – poručuje Stojić.

Uz raspravu o poreznoj politici, zaštiti okoliša te reformi vodnog gospodarstva, dva vrlo intenzivna dana konferencije, koju organiziraju poslovni tjednik Lider i Udruga gradova, ponudit će rješenja o tome kako unaprijediti suradnju gospodarstva i jedinica lokalne uprave, konkurentnost gradova, pospješiti upravljanje i privući investicije. Skup obuhvaća panel rasprave i studije slučaja gradova iz Hrvatske i inozemstva koji mogu ponuditi praktična rješenja o suradnji poslovnog i javnog sektora.

20. travanj 2024 09:34