Konferencijske vijesti
StoryEditor

Stvarni problemi u provedbi energetskih projekata

28. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Elektrane Plomin i Hombla najsvježiji su primjeri burne reakcije javnosti i medija koje prate najave velikih energetskih projekata, a u javnosti se često stvara dojam da se energetski projekti ne realiziraju jer ‘Zeleni to sprečavaju‘ i da je to najveća zapreka u provedbi energetskih projekata.

- Ovdje prvo treba razlučiti stručne i aktivističke aktivnosti. Stručnjaci rijetko kada, kod ocjene Studije utjecaj na okoliš (SUO) projekta, odbacuju mogućnost realizacije projekta. Najčešće ocjenjivači SUO-a negativno ocjenjuju ponuđena rješenja te postavljaju određene zahtjeve koje investitor mora ispoštovati. – ukazuje na stvarne probleme Branko Radošević iz HROTE-a (Hrvatskog operatora tržišta energije) i jedan od panelista na Liderovoj prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti ‘Vladina energetska politika - provedba’, koja će se održati 3. srpnja u Hypo centru pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva.

Nadalje, objašnjava on, tada dolazi do problema jer se investitori najčešće protive takvim zahtjevima jer im oni poskupljuju investiciju i produžuju vrijeme realizacije. Osim toga, katkad se protive jer žele postići bolje poslovne pozicije ili u takvim postupcima i odnosima traže alibi.Ne upirući prstom u nikoga Radošević tvrdi da svaka od zapreka ima barem dvije strane, a da bi projekti napredovali sve strane u postupku moraju surađivati i biti spremne na kompromise. Energetske projekte treba razvijati i javno prezentirati u suradnji sa svim subjektima koji sudjeluju u postupku, uključujući i zaštitu prirode i okoliša temeljenu na održivom razvoju.Važan temelj za efikasno uklanjanje zapreka, a koje će detaljno obrazložiti na konferenciji, Radošević vidi u razrješenju zabluda, kao npr.: Ulaganja u energetske projekte sama sebi svrha, nerazumijevanje odgovornosti i nadležnosti, rješavanje socijalne politike kroz energetsku, konzistentnost energetske politike, tendenciozno i jednostrano tumačenje i nametanje Direktiva EU-a.

14. travanj 2024 10:48