Konferencijske vijesti
StoryEditor

Suvremeni kontroling potiče promjene u poslovanju

22. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Uloga suvremenog kontrolinga, čiji je zadatak poticati promjene u poslovanju, centralna je tema 1. Međunarodne konferencije o kontrolingu, koju zajednički organiziraju Lider i tvrtka Kognosko. Konferencija se održava 5. studenog u zagrebačkom hotelu Westin.

Kontroling današnjice promatra upravljanje kroz prizmu tri nerazdvojiva čimbenika: jasne strategije, plana dugoročne održivosti i procjene rizika. Rast, razvoj i dobit tri su uvjeta koja moraju funkcionirati u sinergiji jer ukoliko u dužem periodu bilo koji posustane, poduzeće gubi snagu. Samo kratkoročno smije se odreći dobiti u cilju rasta, rasta u cilju razvoja, ili razvoja u cilju maksimiziranja dobiti.

Tih je činjenica svjesna i Snežana Gudelj, predsjednica Uprave FIS-a iz Viteza koja je pokrenula inicijativu za uvođenje kontrolinga u svoje poduzeće koje zapošljava 2700 djelatnika u sedam divizija, šest proizvodnji i 13 prodajnih centara širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

‘U želji da se razvija i održi konkurentski položaj u nestabilnom okruženju, mi smo imali potrebu da uvedemo promjene u poslovne procese unutar poduzeća. To je dalje značilo proces decentralizacije i organiziranje po matričnom pristupu. Kako se radi o poduzeću koje pored trgovine kao osnovne djelatnosti bavi još i proizvodnjom, uslugama, ugostiteljstvom, turizmom, iznajmljivanjem bilo je nužno kvalitetno osmisliti praćenje procesa. Matrični ustroj je omogućio da se iskoriste prednosti i divizijskog i funkcionalnog ustroja, a da se sve eventualne negativnosti koje nosi taj ustroj svedu na minimum‘ – kaže Gudelj za Lider.

Sve navedeno obuhvaćeno je procesom uvođenja kontrolinga. Menadžeri sada mogu upravljati procesima na koje imaju utjecaj. Na mjesečnoj razini izradi se oko 500 internih iskaza uspjeha – toliko naime ima centara za uspjeh u FIS-u.

Svoja iskustva sa sudionicima konferencije podijeliti će i niz drugih stručnjaka kontrolerske struke. Na prezentaciji ‘Kontroling – put do uspjeha‘ govoriti će Aleksandar Socha, koordinator kontrolinga za srednju Europu, iz poljskog Ramirenta, dok će samu konferenciju otvoriti Jasmina Očko, konzultantica za kontroling iz Kognoska.

05. svibanj 2024 07:52