Konferencijske vijesti
StoryEditor

Tehnološke inovacije postat će najvažnije za konkurentnost poduzeća

05. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Dr. Raef Lawson , stručnjak za financije i menadžersko računovodstvo iz SAD-a, u nastavku 2. međunarodne konferencije o kontrolingu, istaknuo je kako se u kontrolingu sve više mijenja financijska uloga.

Najvažnije su postale strategije, kao i smanjenje troškova. Lawson je predstavio jedno istraživanje provedeno lani u kojem su sudjelovali kontroleri iz SAD-a, Velike Britanije i ispitanici iz drugih zemalja, u kojem je uočeno kako se sve više povećavaju odgovornosti u financijskom poslovanju.

- Planiranje i analiza postaju najbitniji segment, kao i izvještavanje o poslovnim rezultatima. Sve je manje posla u financijskom računovodstvu, jer je četvrtina kontrolera uključena u donošenje strateških odluka. Jedna od najvažnijih vještina koju moraju posjedovati financijaši je sposobnost strateškog predviđanja - istaknuo je Lawson.

Iz istraživanja proizlazi kako su najveći izazovi s kojima se susreću kontroleri ograničenja vezana za financijsko izvještavanje - podaci su nekad zastarjeli, a tu je i nedostatak vještina. Lawson je rekao kako će tehnološke inovacije u budućnosti biti najvažnije za konkurentnost poduzeća, a težište će biti na informacijama.

Istraživanje je otkrilo kako postoje problemi u smislu da financijski odjeli koriste lošu tehnlogiju, a osoblje se teško nosi s novim promjenama. U digitaliziranom okruženju učinkovito korištenje podataka iz poduzeća krucijalno je za konkurentnost, zaključio je Lawson.

Treba iskoristiti talente, vještine i sposobnosti

Važno je, rekao je, pojednostaviti financijske tehnologije, znati sortirati podatke po relevantnosti, kao i kreirati učinkovite strukture financijskog izvješćivanja. Treba iskoristiti talente, vještine i sposobnosti, što će u budućnosti razlikovati pobjednike od gubitnika, istaknuo je.

Lawson je kazao i kako je nužno unaprijediti komunikacijske i poslovne vještine, te uvesti certificiranje računovođa.

Govoreći o razlikama između američkog i europskog načina organiziranja kontrolinga, Lawson je rekao kako je američki model jednostavniji i jeftiniji, i tu su vanjska tržišta kapitala važan izvor financiranja. Njemačka poduzeća više su fokusirana na prilagođavanje korisnicima, a u SAD-u na troškove, i tamo 80 poduzeća nije zadovoljno sa svojom strukturom troškova. Sve više će doći do izražaja konvergencija između financijskih funkcija i poslovnih partnera u kontrolingu, a bit će prisutnija i veća harmonizacija između SAD-a i Europe u tom području, zaključio je Lawson.

Ključno je raditi nešto novo

Herwig Friedag, nezavisni konzultant iz Njemačke, naglasio je važnost inovacija, koje su ključ budućnosti. To nisu samo novi proizvodi, nego i kanali prodaje. Ključno je raditi nešto novo. Bez ideje nema inovacije, no ona se mora dokazati na tržištu. Kao ilustrativan primjer Friedag je spomenuo inovacije oko poštanskih usluga u Njemačkoj, gdje su se počele otvarati poštanske stanice u kojima obitelji dolaze po pakete i više za to ne moraju ići u poštu To je donijelo uštedu DHL-u, a bolje je za korisnike usluga.

- Vrlo često prava inovacija nema prostor na tržištu, no ona donosi puno novca ako se tržišno dokaže. Tako oko 15 posto inovacija na tržištu, donosi oko 60 posto profita - istaknuo je Friedag.

Središnji resurs na globalnom tržištu su inovacije, a tu se poduzeća moraju prilagoditi promjenama, tako da se koriste ne samo odjeli za inovacije, nego krug treba proširiti. Friedag je kazao i kako je potrebna korporativna kultura koja promiče inovacije. Potrebna je vizija i duh timskog rada. Istaknuo je kako mu je poznat slučaj zagrebačkog gradonačelnika koji je u zatvoru, te da poruka treba biti da u takvim slučajevima ljudi trebaju završiti gdje im je mjesto, a ne uživati u bogatstvu na nekom skrivenom otoku. Friedag je kazao kako ne treba strahovati od pogrešaka, jer se na taj način kroz učenje dolazi do inovacija. Poručio je kako je uvjet svega neprestano učenje.

Jürgen Faisst, izvršni partner u švicarskom poduzeću Hichert Partner, govorio je o potrebi poboljšanja izrade financijskih izvješća, koja moraju imati poruku, a nju je treba prenijeti na prezentan način. Treba izbjegavati nepotrebne podatke i brojke te u izvješća uvrstiti samo podatke koji nose poruku.

- Treba osigurati vizualni integritet izvješća, odnosno ne prenijeti poruku o „mazanju očiju“ - rekao je Faisst.

24. travanj 2024 01:06