Konferencijske vijesti
StoryEditor

Thorsten Albers: HT udvostručava brzine 4G mreže

04. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Više od milijardu kuna vrijedila su ulaganja Hrvatskog Telekoma samo u prošloj godini. Thorsten Albers, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma objašnjava, ususret konferenciji Trendovi u telekomunikacijama 2015 koju Lider 6. veljače organizira s PwC-om Hrvatska, kako bi željeli i više investirati.

• Često ističete da je Hrvatski Telekom lider na hrvatskom tržištu u razvoju 4G brzoga mobilnog interneta. Što to znači i na čemu temeljite svoj liderski položaj?

– HT je među prvima u Europi prihvatio LTE, standard četvrte generacije, u mobilnim telekomunikacijama i danas upravlja 4G mrežom koja je dostupna velikom dijelu stanovnika Hrvatske. Maksimalnu brzinu pristupa mobilnom internetu u sljedećih nekoliko dana udvostručit ćemo sa 75 na 150 Mbit/s, to će korisnicima našega brzog 4G interneta već od druge polovine veljače pružiti još bolje iskustvo u gledanju zabavnog programa, glazbe i filmova uz mnogo manje čekanja, a pouzdanost mreže još će više osigurati poslovanje. Brzina od 150 Mbps u mobilnoj mreži trenutačno je najveća na hrvatskom tržištu, a to za korisnike znači još naprednije i kvalitetnije korištenje uslugama poput live TV streaminga, npr. MAXtv to Go, HD videostreaminga, online igara i videopoziva (video chat) u visokoj rezoluciji.

• Što je s fiksnim internetom? Koje su brzine pristupa u vašoj optičkoj mreži?

– U fiksnoj mreži intenzivirali smo uvođenje tehnologije FttH – Fiber to the Home – koja jamči brzinu od 100 Mbit/s preuzimanja i 20 Mbit/s prenošenja. U našoj mreži to je i stvarna brzina do krajnjeg korisnika jer treba imati na umu da se u mrežama drugih operatera maksimalna brzina dijeli među korisnicima na mreži. Optičku mrežu dosad smo sagradili u petnaest hrvatskih gradova: Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zagrebu, Puli, Karlovcu, Koprivnicu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vin- kovcima, Zadru, ali usluga je dostupna i u nekim manjim mjestima. Optička infrastruktura u vlasništvu je HT-a, ali njome se mogu koristiti i drugi telekom-operatori. HT će i sljedećih godina veći dio svojih ulaganja usmjeravati u razvoj optičke mreže.

• Kolika su ulaganja? Ima onih koji vam prigovaraju da biste mogli i više investirati.

– Hrvatski Telekom cijelo vrijeme investira, samo prošle godine uložili smo više od milijardu kuna. Istina je da bismo željeli investirati i više, ali to ne ovisi samo o nama. Kad bi investicijsko okružje bilo povoljnije, a to znači zakonodavno, regulatorno i porezno, zemljišne knjige, troškovi služnosti i najmova, više bismo ulagali. Nadamo se da će investicijsko okružje u budućnosti biti povoljnije.

• HT je proglašen i operatorom univerzalnih usluga u elektroničkim komunikacijama?

-Da, to znači da HT svim svojim korisnicima na temelju prethodno podnesenog i razumnog zahtjeva omogućuje brzinu prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s. Propisi ne definiraju tehnologiju kojom je operator univerzalnih usluga obvezan omogućiti korisniku pristup internetu minimalne brzine od 1 Mbit/s. Slijedom toga usluga se ostvaruje primjenom načela tehnološke neutralnosti, što znači da će se ona katkad pružati nepokretnom infrastrukturom, a katkad pokretnom.

O najnovijim zbivanjima u telekomunikacijskom sektoru bit će riječi i na Liderovoj konferenciji Trendovi u telekomunikacijama 2015 koja se u hotelu Esplanade održava 6. veljače, a na kojoj će govoriti i predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković. O zbivanjima o industriji govorit će i predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský te predsjednica Uprave Tele2 Malin Holmberg.

28. travanj 2024 15:21