Konferencijske vijesti
StoryEditor

TTIP bi trebao olakšati slobodniju trgovinu i ulagačku klimu

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Ususret Liderovoj drugoj konferenciji o izvozu koja će se održati 3. srpnja u prostorijama Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu razgovarali smo sa zastupnikom u Europskom parlamentu Toninom Piculom koji će na konferenciji govoriti o prednostima i nedostacima TTIP-a.

Koliko je Hrvatska iskoristila članstvo u EU da bi potaknula izvoz?

– Podaci govore da je izvoz prošle godine porastao za 9,3 posto, na 72 milijarde kuna, i da je Hrvatska u prvih 10 mjeseci 2014. ostvarila najveću godišnju stopu rasta izvoza. Slijedilo nas je samo nekoliko tranzicijskih članica EU: Češka, Poljska, Rumunjska i Slovenija, čije su stope rasta bile između šest i sedam posto. Podaci također pokazuju da je Hrvatska i prošle godine većinu robne razmjene ostvarivala s drugim članicama EU. Taj udio iznosi gotovo 64 posto ukupnoga hrvatskog robnog izvoza.

Što će nam donijeti TTIP?

– U stvaranju zajedničkog europsko-američkog tržišta najveću priliku vidim za male i srednje poduzetnike, koji su dosad često bili nekonkurentni većim proizvođačima zbog carina i drugih nameta koje su morali plaćati. Dodatne teškoće s kojima se suočavaju tehničke su dozvole koje trebaju dobiti kako bi uopće imali pristup američkom tržištu. Sve to znatno je ograničavalo hrvatski izvozni potencijal jer su u strukturi hrvatskoga gospodarstva većinom mali i srednji poduzetnici koji bi usklađivanjem tehničkog zakonodavstva EU i SAD-a mogli napredovati. TTIP bi trebao olakšati slobodniju trgovinu i ulagačku klimu. Taj sporazum ne treba odbaciti, nego konstruktivno poduprijeti pregovarače da što bolje zaštite interese naših građana. 

Koja bi trebala biti Vladina uloga u izvozu?

– Dok sam bio ministar vanjskih poslova, sjećam se susreta s danskim kolegom, ministrom zemlje koja je tada bila jedna od rijetkih zemalja EU koje su imale trgovinski suficit sa SAD-om, Rusijom i Kinom. U čemu je tajna? Ministar vanjskih poslova bio je ujedno ministar trgovine jer njihova država doživljava trgovinu kao pitanje vanjske politike iza koje država treba snažno stati svojom infrastrukturom.

26. travanj 2024 07:14