Konferencijske vijesti
StoryEditor

TTIP će biti posebno važan za mala poduzeća kojima je teško doći na veliko tržište SAD-a

05. Srpanj 2016.

U nastavku Liderove koferencije o izvozu Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, je govorio o važnosti TTIP-a, sporazuma između SAD i Europske unije, i kako će se odraziti na hrvatsko, EU gospodarstvo i svijet. Baričević je istaknuo da je Hrvatska dio najvećeg i najperspektivnijeg tržišta, tržišta EU, ali neka stara pravila više neće vrijediti. Do kraja godine trebaju biti gotovi pregovori između EU i SAD i potpisan ugovor o TTIP – u.

Baričević je poručio hrvatskim izvoznicima da je Amerika njihovo potencijalno tržište jer taj ugovor otvara potpuno novu mogućnost.

TTIP-om će se stvoriti zona slobodne trgovine između EU i SAD, dva najveća tržišta na svijetu, no ne radi se samo klasičnom ugovoru o slobodnoj trgovini nego strateškoj stvari koja povezuje dva velika područja koja imaju iste temeljne vrijednosti.

Počela Konferencija o izvozu: Na koji način izvoznici mogu promijeniti mišljenje javnosti u svoju korist?

Taj ugovor je posebno važan za mala poduzeća kojima je teško doći na veliko tržište SAD. Učinak TTIP-a bit će blago pozitivan na hrvatsko gospodarstvo koje ima malu razmjenu sa SAD, ali će se njegovom primjenom povećati. Potpis tog sporazuma povećat će BDP EU za 0,5, a radi se o stotinama milijardi eura.

Moramo biti hrabri i izaći na tržište, trebamo TTIP shvatiti ne kao opasnost nego kao izazov, zaključio je Baričević.

 

 

19. travanj 2024 11:08