Konferencijske vijesti
StoryEditor

U gradovima čak dvije trećine javnih investicija u EU

17. Ožujak 2016.
Piše:
Miro Soldić

- Pamet i znanje ljudi koji mogu implementirati inovacije je najvažnija - kazao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova otvarajući drugu Liderovu konferenciju ‘Smart cities 2016 – Pametni gradovi: Budućnost počinje sada‘. Naglasio je kako se smart upravljanje očituje u transparentnom i pametnom gospodarenju gradskim budžetima, dodavši kako se dvije trećine javnih investicije u EU dešava u gradovima.

- Vrijeme leti, naročito po pitanju digitalizacije, stalno dolaze nova rješenja i proizvodi, a veliko je umijeće odabrati najbolje rješenje za svoje gradove – istaknuo je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, naglasivši kako je grad pametan onoliko koliko njegovi građani kvalitetno žive.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj saznat ćemo iz prve ruke od gradonačelnice Koprivnice Vesne Želježnjak, gradonačelnika Pule Borisa Miletića i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Uz njih, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić govorit će o pametnim gradovima u kontekstu regionalnoga razvoja i mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima, dok će Georg Houben, predstavnik Europske komisije u DG Energy zadužen za pametne gradove i zajednice, dati perspektivu Europske komisije o mogućnostima financiranja pametnih rješenja u gradovima.

Alexey Ershov, potpredsjednik IBM-a odgovoran za poslovanje Smarter Citiesa Europe govorit će o revoluciji mobilnih aplikacija i novim tehnologijama koje gradovima omogućuju razinu komunikacije s građanima bez presedana.

Cilj konferencije je okupiti predstavnike gradova, vlasnika pametnih rješenja, akademske zajednice i javnog sektora kako bi zajedničkim snagama radili na razvoju pametnih gradova i uprava općenito te na taj način ostvarili znatne financijske i energetske uštede, pritom smanjujući onečišćenje okoliša. Također će biti govora o pametnom turizmu (Smart Tourism), a organiziran je i Business Smart Networking, gdje će se sudionici moći podrobnije upoznati s raznim zanimljivim pametnim projektima te mogućim načinima planiranja i financiranja svojih projekata.

25. travanj 2024 10:53