Konferencijske vijesti
StoryEditor

U potrazi za magičnim trokutom

15. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Magični željeni trokut povoljnih cijena, sigurnosti u dostavi i proizvodnji te zaštita okoliša osnovni je princip bilo koje energetske strategije i jedan od preduvjeta za postizanje održivoga gospodarskog rasta. Stvaranje magičnoga energetskog trokuta u Hrvatskoj podjednako je važna zadaća za privatni i javni sektor.

Predstavnici oba sektora ukupit će se 17. lipnja u zagrebačkom hotelu Westin, na Trećoj konferenciji o energetskoj budućnosti Hrvatske koju organizira poslovni tjednik Lider. Uvodno izlaganje o energetskom razvoju zemlje održat će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Zoran Miliša iz RWE Energije na svojem će predavanju govoriti o potrebi stvaranja održivoga regulatornog i zakonskog okvira. Naime, nove investicije u energetskom sektoru moraju biti usklađene s energetskom strategijom, ali zbog nedostatka domaćega kapitala Hrvatska mora privlačiti strane ulagače, koji bez zakonske sigurnosti ni ne pomišljaju potrošiti svoj novac. Miliša ističe da su strani ulagači u energetici vrlo oprezni i da ne ulaze na nova tržišta dok im se ne stvore uvjeti u kojima će se osjećati kao ravnopravni partneri s lokalnom konkuretnima.

Jedna od važnijih tema konferencije prilike su i izazovi koje pružaju istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, o čemu će govoriti Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

- Nakon više godina potpunog zastoja, pokrenuti su procesi nužni za stvaranje uvjeta za velika ulaganja u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika; definiran je financijski model koji će s jedne strane omogućiti najveću moguću korist za Hrvatsku, a ujedno će biti atraktivan potencijalnim investitorima. Stvoreni su svi realni preduvjeti da Hrvatska postane energetsko čvorište šire regije - poručuje Dorić.

20. travanj 2024 07:00