Konferencijske vijesti
StoryEditor

U Rovinj dolazi i češki guverner Singer

27. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Prošla je godina bila jedna od najuspješnijih u povijesti češkoga gospodarstva. Oporavak, koji je krenuo godinu ranije, zahuktao se i stopa rasta dosegla je 4,3 posto.

Stabilan ekonomski rast, prema riječima guvernera Češke narodne banke Miroslava Singera, počivao je na monetarnom popuštanju slabljenjem krune i niskim kamatnim stopama, fiskalnoj disciplini, snažnijem povlačenju EU-sredstava i jačanju osobne potrošnje. Više o alatima centralnih banaka za poticanje gospodarskog rasta guverner Singer reći će na Liderovu  Susretu guvernera regije, koji se četvrtu godinu zaredom, od 31. ožujka do 1. travnja održava u Rovinju.

Naime, Češka narodna banka u zadnje se dvije i pol godine tečajem koristila kao instrumentom monetarne politike. Zahvaljujući slabljenju krune, izbjegla je prijeteću deflaciju i potaknula ekonomski oporavak te u ovoj godini očekuje daljnji rast BDP-a, prema stopi od 2,7 posto. Liderov Susret guvernera regije tradicionalno okuplja čelne ljude središnjih banaka Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Osim guvernera na susretu će sudjelovati i predstavnici komercijalnih banaka kako bi se unaprijedila suradnja između financijskih institucija regije te razmijenila iskustva u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijske krize.

26. travanj 2024 12:37