Konferencijske vijesti
StoryEditor

Umjerena konzumacija vina spašava život

14. Travanj 2015.

- Kada govorimo o utjecaju vina na zdravlje fokusiranost samo na količinu kriv je način gledanja na stvari i vrlo lako može dovesti do manipulacija - izjavio je doktor medicine Mladen Boban u nastavku 1. međunarodne znanstveno stručne konferencije ’Vino i zdravlje’

Bobanovo predavanje ´Način pijenja vina i utjecaj na zdravlje: zašto je dobro piti uz jelo?’, kao što i samo ime govori, fokusiralo se na dobrobiti konzumiranja vina uz hranu.

– Kada je mladim ispitanicima dano da jedu crveno meso, istraživanja su pokazala kako čaša crvenog vina savršeno dobro poništava toksične tvari iz hrane, za razliku od čaše vode gdje tog efekta nema - tvrdi Boban.

Potom je uz niz tablica i grafova ustvrdio kako čaša vina,a kada se konzumira uz hranu, smanjuje razinu koncentracije alkohola u krvi, rasterećuje jetru, a kuhanje uz vino povećava mikrobiološku sigurnost hrane.

– Alkohol treba isključivo konzumirati uz hranu i umjereno. To omogućuje dug i zdrav život. Takvoj kulturi života učim i svoju djecu i studente - zaključio je Boban.

Sljedeći govornik talijanski doktor Giovanni de Gaetano sa odjela za epidemologiju i prevenciju NEUROMEDA, više je pričao o mitovima i narodnim običajima. Tako je spomenuo ’francuski paradoks’.

- Radi se o fenomenu gdje Francuzi imaju jednako kolesterola kao i stanovnici sjevernih europskih zemalja, ali i manje kardiovaskularnih bolesti. No, kada se pogleda količina i način konzumacije vina, paradoksa više nema - kaže de Gaetano.

Kao primjer kako se pije ispričao je antički mit o Odiseju i Kiklopu, Dance spomenuo kao narod koji što više pije vino, to je skloniji fizičkoj tjelovježbi, a kao najbolji recept za zdrav život preporučio ’mediteransku dijetu’ koja uključuje puno voća, povrća, ribe i, naravno, čašu ili dvije vina dnevno.

Posljednje predavanje na temu vina , zdravlja i znanosti održao je doktor medicine Kristian Rett iz Frankfurta, koji se specijalizirao za pacijente koji boluju od dijabetisa.

- Etanol i Resveratrol su dva glavna sastojka koje ima vino, a koje su ključni u suzbijanju dijabetisa. Granica je , naravno, uvijek ista. Jedna ili dvije čaše vina dnevno - smatra Rett.

27. travanj 2024 02:22