Konferencijske vijesti
StoryEditor

Umjesto više, brže, bolje – pametnije

25. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Bilo bi lijepo, kvalitetno, jednostavnije, pa i jeftinije živjeti u inteligentnoj sredini. Primjerice, imati aplikaciju koja pokazuje mjesečnu i godišnju potrošnju vode, plina ili struje, uspoređuje, analizira, prognozira.

Ili program koji kontrolira javnu rasvjetu pa da ranojutarnji trkač može paliti i gasiti svjetla samo u ulicama kojima trči. To nije budućnost iako bi nekima moglo zvučati kao dio scenarija iz ‘Zvjezdanih staza‘ – to je već sadašnjost. Pokazat će to i Liderova druga konferencija ‘Smart Cities: pametni gradovi – budućnost počinje sada‘ koja će se održati 17. ožujka u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Naime, dok su u prošlosti gradovi za svoj razvoj upotrebljavali postavku ‘više, brže, bolje‘, danas je ona, kažu nam stručnjaci, usklađenija s izazovima suvremenoga doba kao što su urbanizacija, industrijalizacija i digitalizacija pa glasi: ‘Ne više, brže, bolje, nego pametnije.‘ Danas je, dakle, cilj grada evoluirati i postati pametan, ugurati se u onih 88 od 4400 gradova diljem svijeta koji će, prema predviđanjima, do 2025. postati pametni. Na Liderovoj konferenciji ‘Smart Cities‘, među ostalima, govorit će Renato Gherghinescu iz agencije Smart City Wien. Zadužen je za Smart City ICT sektor i odgovoran za online komunikaciju i društvene mreže Smart City Wien. On smatra da pametni grad treba pružiti okvir i rješenja za visoku kvalitetu života i blagostanja svojih građana. Smart City Wien uključuje građane u odlučivanje i potiče suradnju kako bi se osigurala visoka kvaliteta života svih građana i budućih naraštaja.

Na ovoj konferenciji usredotočit će se na okvirnu strategiju Beča kao pametnoga grada, dati primjere postignutih i planiranih projekata u ICT-u, mobilnosti i sudjelovanju građana te ispričati kako je Beč ostvario status najboljeg primjera pametnoga grada.

Više o konferenciji doznajte na: https://lider.media/smartcities-2016/

26. travanj 2024 23:13