Konferencijske vijesti
StoryEditor

FOTO: Usprkos problemima isplati se ulagati u obnovljive izvore

03. Srpanj 2012.

Hrvatska može dostići cilj od 20 posto manje emisija stakleničkih plinova, 20 posto manje potrošnje energije i 20 posto više energije iz obnovljivih izvora, rekao je Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva, na Liderovoj konferenciji o energetskoj budućnosti, koja se održala danas u Hypo centru u Zagrebu.

Dosad je problem bio u zakonskoj regulativi zbog čega su je i odlučili promjeniti, pa je poduzet cijeli niz mjera u cilju pojednostavljenja procedura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i uveden novi tarifni sustav kojim se takva proizvodnja potiče. Na panelu s temom ‘Kako uspješno investirati u obnovljive izvore energije‘, Goran Oreški iz Solektre rekao je kako očekuje da će navedene mjere Vlade dovesti do poboljšanja situacije na području proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

HEP je tradicionalno jak u korištenju hidroelektrana i zbog poticajnije tarife i oni će se više okrenuti korištenju tog potencijala, najavio je Hubert Bašić direktor HEP OIE. Dubravka Škrlec iz HROTE-a (Hrvatski operator tržišta energije) rekla je da nije bilo još značajnijih kontakta oko novih mjera jer nisu niti predstavljene, no uloga HROTE-a je i prije bila zahvalna jer su se pojavljivali tek na kraju procesa investiranja u obnovljive izvore i zato njihova iskustva nisu bila loša niti prije. Prije je bilo potrebno oko 60 dokumenata, sad je to smanjeno i naglasak je stavljen na pojednostavnjene procedure za jednostavne građevine. Loša iskustva s prijašnjom Vladom imao je Nikola Čupin, direktor Biotoplifikacije, koji nije uspio kod prošle vlade doći ni do ministra vezano uz projekte izgradnje male elektrane na biomasu, no vjeruje da će ova vlada biti zainteresirana. Sto malih elektrana, iako su skupe, mogu zaposliti deset tisuća ljudi i koristiti se ne samo za proizvodnju struje već i topline, rekao je, no to mora biti sustav. Prepreka je, prema njemu, interes susjeda koji ne žele da to uspije i koji žele jeftino uzimati naše drvo. On očekuje da Vlada zauzme jasan stav, je li taj projekt dobar ili ne. I on je napomenuo kako ne traži bolje uvjete već jednake.

Vrlo konkretan je bio Tomislav Radoš iz Strateškog plana, čija dosadašnja iskustva nisu dobra. Njegova tvrtka pokušava napraviti dvije energane na drvnu biomasu i to već četiri godine zbog raznih. Osnovni parametri su bili dosad nestabilni, objasnio je, ali i izrazio nadu kako će novi tarifni sustav biti stabilan i da neće opet biti promjena jer je njegova stabilnost ključna. Druga bitna komponenta koja mora postati stabilna je izvor drvne sirovine. Dosad te stabilnosti nije bilo, međutim uz ispunjavanje tih uvjeta Radoš ne sumnja u isplativost tih investicija. Prostorni plan kao nužnost koči svaki projekt i otežava realizaciju i po nekoliko godina. Bilo bi dobro da se taj dio prepusti više lokalnoj upravi od slučaja do slučaja, a bilo bi dobro i da se količina potrebnih studija i sličnih dokumenata smanji, zaželio je Zdenko Kirinčić iz komunalne tvrtke Ponikve s Krka. Zaključak je kako se usprkos problemima isplati ulagati u obnovljive izvore energije, posebice nakon što su uvedene ključne promjene u potrebne procedure i tarifne modele.

26. travanj 2024 05:55