Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vandoren: Raj neće doći ulaskom u EU

12. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Raj neće doći ulaskom u EU, a neke se promjene u Hrvatskoj neće odmah vidjeti – rekao je šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren na konferenciji Globalno&lokalno u organizaciji Lider pressa.

Naglasio je kako jedinstveno europsko tržište pruža velike mogućnosti hrvatskim kompanijama te da se nada kako će efekti od ulaska u EU biti pozitivni. Ponovio je dobro poznate stvari kao da bez investicija nema oporavka, kako nelikvidnost kompanija treba smanjiti, povećati efikasnost javne uprave, ali i da ne treba raditi razliku između stranih i domaćih investitora; i jedni i drugi su dobri, poručio je Vandoren.

- Želimo otvoriti pitanje koje i kakve strane kompanije su dobrodošle u našoj zemlji - rekao je u svom uvodnom govoru glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović. Konferencija Globalno & lokalno trebala bi biti prva u nizu godišnjih susreta predstavnika najvažnijih multinacionalih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj s predstavnicima domaćeg biznisa, političara, organizacija civilnog društva i medija.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da je pitanje tko vidi priliku, a tko opasnost od ulaska na jedinstveno europsko tržište.– Nisam siguran koliko su hrvatske tvrtke spremne za EU tržište - bio je iskren Grčić, napomenuvši kako je tehnološka razina naših kompanija niska i nedovoljna za ravnopravnu utakmicu s europskim tvrtkama.– Istina je da se 70 posto naše vanjskotrgovinske razmjene već događa na EU tržištu, no koja je struktura te razmjene? Uvoz iz EU-a nadmašuje duplo naš izvoz na to isto tržište - rekao je Grčić. Istaknuo je da je svjestan da građani imaju velika očekivanja od njegove Vlade, no da ne treba očekivati čuda te da za pokretanje situacije nabolje treba vremena i strpljenja.

Ponovio je kako su tri ključna stupa Vladina gospodarska oporavka: fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije koje su u posljednje tri godine pale za čak 40 posto, odnosno prepolovile se u privatnom sektoru. U njemu se, napominje Grčić, sada događa čišćenje i preživjet će samo one koje imaju tržišnu priliku. Poručio je kako bi se efekti rada aktualne Vlade trebali vidjeti u drugoj polovini 2013. Profesor na Pravnom fakultetu Mladen Vedriš u svojoj je prezentaciji istaknuo ekonomski značaj multinacionalnih korporacija koje ostvaruju prihode u visini 30 posto BDP-a svijeta i realiziraju preko 75 posto svjetske razmjene roba i usluga. Primjerice, prihodi McDonalds-a veći su od BDP-a  Latvije, a Microsofta od Hrvatske. Na panel diskusiji u kojoj su sudjelovali i predstavnici stranih i multinacionalnih kompanija u Hrvatskoj, kao što je RWE Hrvatska, Holcim, ali i predstavnici HUP-a i AmCham-a (američke komore) i Ine istaknuto je kako nije lako raditi niti investirati u Hrvatsku zbog nedorečene legislative i spore administracije.  

06. svibanj 2024 12:22