Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vedrana Jelušić Kašić: Sve se više traži ‘soft skills‘

05. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Ravnopravnost spolova u biznisu teško je moguće postići bez potpora snažnih i utjecajnih institucija. Jedna od takvih je i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je prepoznala važnost te inicijative.

Banka koja je programski partner drugog susreta `Žene u biznisu‘, koji se 6. prosinca održava u Liderovoj organizaciji u Zagrebu, potiče jačanje položaja žena raznim programima. Razgovarali smo s Vedranom Jelušić Kašić, višom bankaricom, koja je ispred EBRD-a aktivno sudjelovala u pripremi konferencije.

Koliko je EBRD-u važno da potiče bolji položaj žene u biznisu?- Ključni mandat Banke je promicanje tržišne ekonomije, a što uključuje i bolju iskoristivost dostupne radne snage koja bi pridonijela razvoju gospodarstva. Posebno u razdobljima recesije i krize, potreba za kvalificiranom radnom snagom dolazi do izražaja, a time i učinkovitost upravljanja ljudskim kapitalom unutar korporacija. Omogućavanje jednakih prava i mogućnosti za sve skupine zaposlenih važan dio je korporativnog upravljanja, za koji se banka jako zauzima u svim zemljama u kojima posluje od Središnje i Jugoistočne Europe i Rusije do odnedavno zemalja jugoistočnog Mediterana poput Egipta, Maroka, Tunisa i Jordana. Banka potiče jačanje položaja žena raznim inicijativama, poput pristupa financiranju, profesionalnim savjetodavnim uslugama, postizanju većih poduzetničkih sloboda, a sve s ciljem povećanja njihovog doprinosa gospodarstvu.

Susrećete li se s predrasudama kroz posao? Koja je najčešća?- Način poslovanja se mijenja, evoluira. Neke poslovne grane nisu postojale prije 30-ak godina. U Americi je već svaka deseta žena od ukupno zaposlenih postala poduzetnica te žene poduzetnice zajedno prihoduju do tri bilijuna dolara na godinu zapošljavajući pritom oko 18 milijuna ljudi. Sve se više traže ‘soft skills‘, koje žene uglavnom posjeduju, a odnose se na ‘multi-tasking‘, strpljenje, sposobnost ‘slušanja‘ kolega, ali i klijenata, čime se postiže potpunije razumijevanje njihovih potreba, a time je veća i vjerojatnost uspješno obavljenog posla.

Vi se kao bankarica često sastajte s upravama velikih kompanija u regiji. Kolika je zastupljenost žena, ima li pomaka prema ravnopravnosti?- Žena je i dalje manje na čelnim pozicijama, ali ih ima sve više u upravi društava i nadzornim odborima, gdje sve češće dolazi do izražaja komplementarnost vještina i prirodnih predispozicija. U nadzornom odboru tvrtki u kojima je Banka nominirala članove, najčešće u sklopu investicija u kapital, oko 40 posto su žene. Na inicijativu Banke, neke tvrtke iz prehrambenog sektora iz Hrvatske i Srbije također su pokazale interes za unapređenjem procesa upravljanja ljudskim resursima koji bi obuhvatio ne samo ravnopravnost spolova, već i pružanje jednakih mogućnosti ljudima s posebnim potrebama. Nadam se da će do realizacije prvih projekata doći već početkom iduće godine.

Koja je najveća prepreka u biznisu koju ste morali `preskočiti`?- Bez većih preskakanja postupno sam napredovala u karijeri, počevši kao pripravnik u HNB-u, pa analitičar u EBRD-u do današnje najviše bankarske pozicije ‘senior bankara‘. U 15 godina rada, stjecanja profesionalnih iskustva u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, pravila su uvijek bila ista - trud i rezultati se prepoznaju. No treba naučiti i iskomunicirati postignute ciljeve, što ponekad zaboravljamo.

25. travanj 2024 08:43