Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vrdoljak: Ako nemamo domaću proizvodnju plina i nafte, ugasit ćemo Petrokemiju

17. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

[gallery columns="5" ids="227477,227478,227479,227480,227481,227482,227483"]

- Tijekom izgradnje Plomina rast BDP-a je 0,5 posto. Samo jedan projekt donosi rast BDP-a. Samo jedan! Dakle, ako išta možemo učiniti, onda možemo podići razinu BDP-a na stope rasta od dva, tri, četiri posto. No to se nikada neće dogoditi bez industrije i energetskog sektora.

Naglasio je to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na Liderovoj 4.konferenciji o energetskoj budućnosti – kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske. Rezimirao je pokrenute projekte u posljednje dvije godine, izdvojivši potencijale istraživanja i eksploatacije plina i nafte na moru i kopnu za koje se ugovori očekuju ove godine: za more prije ljetne stanke, a za kopno u drugoj polovici kolovoza, potencijale HEP-a te obnovljivih izvora energije.

- Meni je želja da sutra u istraživanjima i eksploataciji hrvatski stučnjaci, kompanije, oni koji danas studiraju ili će sutra raditi, nauče posao, da čuvaju zemlju od zagađenja. Želja mi je da smanjimo cijenu industriji, iskoristimo potencijal, zaradimo na transportu, promijenimo strukturu BDP-a... Nema razloga da je bilo tko u regiji bolji od nas. Imamo reference i potencijal - naglasio je Vrdoljak, podsjetivši na na faze razvoja projekta istraživanja i eksploatacije Jadrana i kopna te očekivanja od tog projekta. Pored toga, jako puno očekuje od HEP-a.

- Oni su najjača kompanija danas, tržište je otvoreno, imaju know how i trebaju razmišljati kako se pozicionirati na domaćem tržištu i što su im ciljevi, ali trebaju i i hitno izaći van sa strateški partnerom, kupnjom tržišta, pobjedom na natječajima kao u Ljubljani ili nekako drugačije. Moraju biti brži i efikasniji – smatra Vrdoljak.

Nadovezao se i na obnovljive izvore energije koji su, istaknuo je, prepoznati i imaju smisla za hrvatsko zapošljavanje. Nitko ne sumnja, kaže, u kompatibilnost obnovljivih izvora s konvencionalnim. Vrdoljak se osvrnuo i na otpore koji dolaze posebno na projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina.

- Ako nemamo domaću proizvodnju plina i nafte, ugasit ćemo Petrokemiju. Ugasili smo već Dioki i Dinu zbog cijene plina. Ugasit ćemo tisuće radnih mjesta, rafinerije... S domaćom proizvodnjom sačuvat ćemo desetke tisuća radnih mjesta i otvoriti nova u raznim strukama. Danas čuvamo Jadran više nego što je ikad bio čuvan. No bilo tko tko misli nešto veliko napraviti za svoju zemlju mora računati na batine. Nećemo dozvoliti da nas zaustave, ako treba primit ćemo i batine, ali napraviti hrvatku energetiku onakvom kakvom je društvo zaslužuje – poručio je Vrdoljak, dodavši da to treba biti konačan cilj od kojeg politika neće odustati.

Nakon izlaganja ministra mogli smo čuti i o europskoj energetskoj strategiji koju je predstavio Adrian Del Maestro, direktor konzultantske tvrtke Strategy&:

- Hrvatska je na pravom putu da postane regionalna energetska sila. Planove koje provodite u skladu su s europskom politikom - izjavio je Del Maestro te dodao da je previđani rast direktna posljedica toga što je Hrvatska po prvi puta dala dozvole za korištenje nafte i plina sa njenog teritorija.

Kada govori o svjetskim kretanjima cijena nafte, Del Maestro je nešto manje optimističan.

- Ulazimo u period  gdje nije lagano predvidjeti kako će se situacija odvijati.  Globalna potražnja za naftom postala je prevelika, a posljedica toga je velik pad cijene tog proizvoda. Zanimljivo je da u zemljama Bliskog Istoka, unatoč nestabilnoj geopolitičkoj situaciji potražnja konstantno raste, kao i u Brazilu. Drugi najveći svjetski potrošač Kina je pak u stalnom padu. Razlog tome je gospodarska stagnacija te seljenje poslova iz industrijskog sektora u uslužni - objasnio je Del Maestro.

19. travanj 2024 02:59