Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zattoni: Svaka kompanija mora razvijati vlastito rješenje

15. Travanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

[gallery columns="5" ids="220832,220833,220834,220835,220836"]

Posljednja dva desetljeća dogodile su se velike promjene u korporativnom upravljanju javnih poduzeća. Ekonomska kriza je promijenila mnoge odnose - i one između menadžmenta i kompanija i kompanija i vlada i puno smo naučili iz krize.

- Mnogi predviđaju da će 21. stoljeće biti usmjerenije prema vladama i državnim tvrtkama, odnosno korporativnom upravljanju. Iskoristite ovu priliku. Konferencija je prilika za razgovor o ključnim razvojnim politikama u državnim tvrtkama i nadamo se da će ispuniti svoje ciljeve - rekla je izvanredna profesorica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Danijela Miloš Sprčić, ujedno i članica Programskog odbora OFEL-a, otvarajući regionalnu konferenciju ‘Budućnost javnih poduzeća‘ koja se održava u sklopu Međunarodne znanstvene konferencije o korporativnom upravljanju, menadžmentu i poduzetništvu ‘OFEL 2016‘ u Dubrovniku od 15. – 16. travnja 2016.

Konferencija je tematski posvećena vlasničkoj i organizacijskoj transformaciji javnih poduzeća u modernoj ekonomiji, a organiziraju je CIRU (Centar za istraživanje i razvoj upravljanja ) i Lider. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Dobrodošlicu je poželjela i Ivona Vrdoljak Raguž, prorektorica Sveučilišta u Dubrovniku, kao i glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović koji je naglasio kako je siguran da će preporuke predavača, kao i zanimljvii paneli, dati doprinos zadaći koja je pred nama, a odnosi se na snaženje djelotvornosti i efikasnoti javnih poduzeća kao bitnog faktora jačanja nacionalne konkurentnosti. Sudonike je, također, pozdravio i Davorko Obuljen, dožupan Dubrovačko-neretvanske županije te Vito Turšić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Turšić je istaknuo važnost edukacije i znanost za našu budućnost jer se veliki izazovi mogu riješiti samo ulaganjima u obrazovanje i znanost te napomenuo da je ova konferencija prilika da se stavi veći fokus na etično upravljanje i odgovornost u državnim tvrtkama.

Kako potaknuti uspješno stvaranje vrijednosti i promicati njihovu pravednu preraspodjelu, tema je s kojom je profesor s talijanskog Sveučilišta Luiss Alessandro Zattoni uveo u seriju predavanja i rasprava o načinu upravljanja javnim tvrtkama. Naglasio je je da je rasprava o svrsi korporacije i kome top menadžeri trebaju odgovorati vrlo važna iz nekoliko razloga: jer znatno utječe na menadžerske odluke i njihovo djelovanje, kao i djelovanje kompanije u cjelini na društvo, ali i jer je unatoč teorijskom razvoju posljednjih desetljeća te empirijskim testiranjima rasprava još uvijek kontroverzna.

Istaknuo je dva glavna gledišta teme: tradicionalni pristup koji kaže da je jedina svrha korporacije povećati vrijednost svojim dioničarima i da je svaki cilj osim maksimizacija profita nevažan; i konkurentni koji kaže da korporacije imaju moralnu obavezu i trebaju služiti interesnim skupinama, odnosno društvu. Pitanje je li moguće kombinirati oba gledišta i kako to učiniti.

Kritičari tradicionalnog ističu, kaže Zattoni, da je taj pristup moralno neodrživ i da ignorira činjenicu da mnogi akteri koji nisu dioničari mogu nositi rizik ili primiti preostale prihode. S druge strane pak kritičari konkurentnog gledišta, tvrde da ono ne uspijeva dati jasne smjernice za pomoć menadžerima pri odlučivanju o korporativnim resursima. Zattoni je naveo i neke prijedloge za kombiniranje oba pristupa, kao što su alokacija vlasničkih prava ili produživanje fiducijarnih dužnosti direktora.

- Pitanje čijim interesima kompanija mora služiti još uvijek je otvoreno i živo. I vjerojatno će i dalje biti beskrajne rasprave iz nekoliko razloga. Jedan od njih je i taj što je vrlo teško promijeniti institucije, odnosno pravila igre u društvu. Gotovo je nemoguće ili vrlo teško imati i jedinstveni pristup jer svaka kompanija ima drugačiju korporativnu kulturu i ovisi o raznim čimbenicima – zaključio je Zattoni koji vjeruje da ne postoji jedinstveno rješenje, već da svaka kompanija mora razvijati vlastito te da možemo imati bolje korporacije i poboljšati kvalitetu društva.

24. travanj 2024 01:57