• Pratite nas na:
18. veljača 2016.

Životni i poslovni putevi poduzetnih braće i sestara vrlo su slični

Miro Soldić
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="221495,221496,221497,221498,221499,221500,221501,221502,221503,221504,221505"]

Na okruglom stolu ‘Partnerstvo braće i sestara‘ govorili su Lana Janković Darapi i Ivana Janković Šafarić iz Micro-linka, Denis Nemčević i Diana Bartolić iz Spider grupe, Sandra Trbović Senčar i Saša Senčar iz tvrtke Senko.

Kroz priču se ispostavilo da su životni i poslovni putevi poduzetnih braće i sestara vrlo slični: odmalena su bili uključeni u razgovore o obiteljskom poslu, nije bilo trzavica pri preuzimanju pozicija jer su karakterno podudarni i preuzimali su ih prema svojim afinitetima, a posrećilo im se i da su im poslovni interesi komplementarni.

Janković Darapi je kazala kako je Mikro-link prošao tranziciju s prve na drugu generaciju kada se posao proširio i roditelji nisu stizali sve pokriti. Prisjetila se kako su već kao djeca sudjelovali u radu i kako su u dnevnom boravku crtali logotip u samim počecima tvrtke. U obiteljskom duhu su i nastavili, iako su u jednom periodu razmatrali izlaznu strategiju, ipak su se odlučili sami nastaviti razvijati poslovanje. Janković Šarafi je objasnila da su išli korak po korak i učili kroz rad i poručila kako se kod njih supružnici ne petljaju u posao jer bi to samo dodatno kompliciralo odnose te kako djecu ne treba opterećivati, već ih pustiti da se sami zainteresiraju.

Baš kao i sestre Janković, i Denis Nemčević je sa sestrom Dianom Bartolić bio ‘uvučen‘ u obiteljski biznis od najranijeg djetinjstva.

– Firma je bila kao još jedno dijete o kojem se najviše pričalo. Otac je puno razmišljao o tranziciji, a kad je došlo vrijeme, sestra i ja smo se lako dogovorili oko uloga – rekao je, a Diana je ispričala kako se penjala u hijerarhiji tvrtke i tako stekla povjerenja suradnika.

Sandra Trbović Senčar se također prisjetila kako su ona i brat Saša Trbović bili od početka uključeni u poslovanje obiteljske tvrtke koju je osnovao otac i kako se o tome pričalo za obiteljskim ručkovima.

– To je jednostavno bio dio života – ističe, a Saša je nadodao kako je ključ svega dobar odnos njega i sestre, a na tome zahvaljuje roditeljima koji su ih odmalena učili suradnji.

Na samom kraju je zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler predstavila ‘Klub obiteljskih tvrtki‘ koji za cilj ima pomoći u rješavanu specifičnih problema za obiteljske firme.