Konferencijske vijesti
StoryEditor

Župani jednoglasni: Županije su spremne preuzeti mnogo više nadležnosti

14. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

O nadolazećem forumu „Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike“ koji će se održati 24. rujna u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i poslovnog tjednika Lider, razgovaralo se na prošlotjednoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Krapini

Zajednički stav župana je da o decentralizaciji, koja se u posljednje vrijeme nametnula kao jedna od najzastupljenijih tema u dnevno-političkim raspravama, treba progovoriti sa stručnog stajališta, argumentirano i jasno. Na Forumu će tako, uz domaće stručnjake iz područja javne uprave, sudjelovati i predavači iz Danske, Irske, Poljske i Njemačke, zemalja koje se često ističu kao primjeri dobrog teritorijalnog ustroja s efikasnim i decentraliziranim sustavom lokalne samouprave.

- Nije nam cilj razgovarati o pet, dvadeset ili dvadeset pet županija nego o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koja mora biti efikasna, kvalitetna i na korist svojih građana. Znači nije bitan i problematičan broj, nije sporno da se on može i smanjiti, nego pitanje efikasnosti i funkcioniranja. Problem je u lošim fiskalnim kapacitetima, a o tome ne odlučujemo mi nego država. Mi kao županije želimo i možemo preuzeti puno više nadležnosti. Zašto, na primjer, svi inspekcijski nadzori, katastar ili gruntovnica ne bi bili pod županijom. U tom slučaju poduzetnik ne bi više morao ići na bezbroj adresa da nešto riješi nego bi to sve mogao na jednom mjestu, istaknuo je Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan.

Decentralizacija u fiskalnom i funkcionalnom smislu, kao i jasno određivanje podjele nadležnosti između središnje i nižih razina vlasti, temelj su za ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske. Nema sumnje da je za provedbu ovakvih i drugih reformskih zahvata nužna politička volja i konsenzus.

- U posljednje vrijeme svi znaju kako bi trebao izgledati teritorijalni preustroj RH, a da nije napravljena ozbiljna analiza i podvučena crta nakon više od dvadeset godina koliko imamo državu. Mi ne govorimo o broju, nakon što napravimo dobru analizu on će doći sam po sebi. Preustroj države ne smije biti dnevno-političko pitanje jer onda nećemo napraviti ono što je najbolje za građane. Njih ne zanima koja je tablica na vratima i da li je to nadležnost općine, grada, županije, ureda državne uprave ili ministarstva nego im je bitno da traženu uslugu dobiju što prije, smatra domaćin sjednice, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Upravo stoga, Forum je izvrsna prilika da se poslušaju mišljenja domaćih stručnjaka, kao i inozemna iskustva te kvalitetnom raspravom i razmjenom mišljenja svih dionika u budućnosti pokuša doći do najboljeg rješenja lokalne i regionalne (područne) samouprave.

16. travanj 2024 13:23