Korona i biznis
StoryEditor

Dosad mobilizirano 2,7 bilijuna eura za saniranje ekonomske štete

14. Travanj 2020.
Financijski i svaki drugi kapacitet jednog od najmoćnijih svjetskih gospodarstava je, naravno, golem, ali podijeljen je na 27 dijelova koje valja pravilno sastaviti svaki put ispočetka da bi se dobio koliko-toliko upotrebljiv rezultat, što ne ide brzo

Europska unija je ovaj put reagirala neuobičajeno brzo na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa predloživši i poduzevši cijeli niz mjera.

- Jedna od mjera koju smo pokrenuli je Investicijska inicijativa kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom odnosno Corona Response Investment Initiative (CRII) u okviru koje ćemo sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su već na raspolaganju državama članicama usmjeriti na ublažavanje posljedica krize na gospodarstvo i na investicije vezane za borbu protiv koronavirusa - poručuju iz Komisije.

Od ovih ukupno 37 milijardi eura, Hrvatskoj će biti na raspolaganju preko milijardu eura s kojima će moći 'fleksibilno' raspolagati tijekom krize, odnosno preusmjeriti te novce u 'koronamjere' predstavljene hrvatskoj javnosti.

Europski investicijski fond zadužen je za poticanje banaka na osiguravanje likvidnosti kako bi se osiguralo oko osam milijardi eura za najmanje sto tisuća malih i srednjih poduzeća, dok će Europska investicijska banka, neslužbeno se može pročitati u medijima, uskoro predstaviti novi paket težak 200 milijardi eura, povrh 40 milijardi već predstavljenih.

Šefica Komisije Ursula von der Leyen predstavila je nedavno i program SURE težak sto milijardi eura s ciljem očuvanja radnih mjesta kroz povoljne kredite državama članicama. Usprkos malom kašnjenju za vladama, EU je počela ubrzano predlagati i donositi mjere širokog obuhvata kako bi pomogla članicama nositi se s enormnim troškovima zaustavljanja njihovih ekonomija uslijed karantene, tako da vrijednost svih dosad mobiliziranih europskih i nacionalnih resursa, prema von der Leyen, iznosi nemalih 2,7 bilijuna eura, čime je već sada oboren povijesni rekord.

19. travanj 2024 06:02